Λήψη 16 δορυφόρων με την βοήθεια κατόπτρου Torroidal

Η ανάγκη για λήψη πολλών δορυφόρων από ένα «κοινό» χρήστη, συνήθως περιορίζεται στις 3 με 4 θέσεις του ορίζοντα. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε να κάνουμε με ένα λίγο πιο «ψαγμένο» χρήστη που οι ανησυχίες του δεν τελειώνουν εκεί; Την λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει μια  τεχνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία έτη, και ονομάζεται Torroidal. Το κάτοπτρο αυτό με την ιδιαίτερη σχεδίασή του, μας δίνει την δυνατότητα να τοποθετήσουμε μέχρι και 16 LNBs έχοντας στη διάθεσή μας  μία γωνία λήψης 50 μοιρών. Αν τώρα επιθυμούμε να καλύψουμε όλο τον ορίζοντα της περιοχής μας,, τότε μπορούμε να εγκαταστήσουμε 2 ίδια κάτοπτρα, το ένα εγκατεστημένο «ανατολικά» και το άλλο προς το «δυτικό» μέρος του τόξου. Η επιλογή των θέσεων του ορίζοντα που θα μπουν τα LNBs είναι καθαρά υποκειμενική.


 


            Η διαδικασία εγκατάστασης ενός τέτοιου κατόπτρου έχει παρουσιαστεί σε παλαιότερα τεύχη του περιοδικού. Για τον λόγο αυτό και δεν θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας εδώ, αλλά αντίθετα θα ασχοληθούμε κυρίως με την εγκατάσταση των LNBs και την δρομολόγησή τους στον δέκτη μας, μέσα από μία σειρά διακοπτών DiSEqC.


 


            16 δορυφόροι στον δέκτη μας…


            Ο μόνος τρόπος αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε 16 δορυφόρους είναι μέσω συνδυασμού εντολών DiSEqC 1.0 και1.1. Αναφέρουμε την λέξη κλειδί «αυτοματοποιημένη» διότι μπορεί πολύ απλά κάποιος χωρίς το set εντολών 1.1 να ομαδοποιήσει τους δορυφόρους σε 2 σετ των 8 δορυφόρων (με διακόπτη επιλογής 0/12volt, που είναι και αυτός ένας αυτοματοποιημένος σχετικά τρόπος) τα οποία και θα οδηγήσει σε ένα χειροκίνητο διακόπτη πριν εισέλθουν στο δέκτη. Έτσι θα έχει άμεση πρόσβαση κάθε φορά μόνο σε 8 δορυφόρους.


            Ο κλασσικός πλέον και ενδεδειγμένος τρόπος διασύνδεσης 16 δορυφόρων άμεσης πρόσβασης  το τελευταίο διάστημα είναι το πρωτόκολλο DiSEqC 1.1. Αυτό είναι ένα επιπλέον σετ εντολών το οποίο ελέγχει ένα αντίστοιχο διακόπτη 4 προς 1, ο οποίος σε κάθε μία είσοδό του δέχεται ένα διακόπτη 4 προς 1 με πρωτόκολλο επικοινωνίας DiSEqC 1.0. Με τον τρόπο αυτό ο δέκτης στέλνοντας κάθε φορά με την σειρά (1.1 και μετά 1.0) τις εντολές ελέγχου, δίνει πρόσβαση σε 16 εισόδους που είναι συνδεμένα αντίστοιχα LNBs. Οι περισσότεροι νέοι δέκτες της αγοράς σήμερα διαθέτουν πλέον το extra set εντολών επιπέδου 1.1 και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι  οι dealers σε  κάθε χώρα, έχουν πιο άμεση επαφή  μέσω του internet με το τμήμα marketing (και ως συνέπεια και  με το τεχνικό) της κατασκευάστριας εταιρίας την οποία αντιπροσωπεύουν, όπου μπορούν εύκολα πια να «περάσουν» κάποιες επιθυμίες των πελατών τους. Eύκολα λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε των δέκτη της αρεσκείας μας, από μία πλειάδα μοντέλων που υποστηρίζουν DiSEqC1.1


 


            Εγκατάσταση και συνδέσεις


            Πρώτη μας δουλειά σε μία τέτοια εγκατάσταση είναι να επιλέξουμε τα σημεία του τόξου, από τα οποία θέλουμε να έχουμε λήψη . Είναι πολύ σημαντικό να γίνει στην αρχή αυτή η εργασία για να αποφασίσουμε την συνέχεια αν είναι αναγκαία 2 κάτοπτρα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι για λήψη 16 δορυφόρων είναι αναγκαία 2 κάτοπτρα toroidal90 τα οποία θα καλύψουν σχεδόν όλο τον ορίζοντα της Ελλάδας. Αφού  συναρμολογηθούν και εγκατασταθούν τα κάτοπτρα , τα «φορτώνουμε» με τα ανάλογα LNBs από την αρχή. Αυτό γίνεται για τον λόγο ότι τα LNBs έχουν κάποιο βάρος, το οποίο θα φορτίσει την ράβδο του torroidal και αυτό πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση του κατόπτρου.


Έστω λοιπόν ότι επιλέγουμε τους παρακάτω 16 δορυφόρους για λήψη στην Ελλάδα. Intelsat 55 ανατολικά , Express 53 ανατολικά , Turksat 42 ανατολικά , Hellas Sat 39 ανατολικά , Astra 28 ανατολικά  , Arabsat 26 ανατολικά , Astra 19 ανατολικά , Eutelast 16 ανατολικά , Hotbird 13 ανατολικά , Eutelsat 7 ανατολικά , Sirius 5 ανατολικά , Thor 1 δυτικά, Amos 4 δυτικά , Nilesat 7 δυτικά , Telstar 15 δυτικά και Hispasat 30 δυτικά.


Τα δύο torroidal θα τοποθετηθούν έτσι ώστε το ένα θα έχει κέντρο 39 μοίρες ανατολικά και θα δίνει λήψη από 64 μοίρες ανατολικά μέχρι 14 μοίρες  ανατολικά και το άλλο θα έχει κέντρο τις  7 μοίρες δυτικά και θα δίνει λήψη από 18 μοίρες ανατολικά μέχρι 32 μοίρες δυτικά. Είναι προφανές ότι  τα 8 LNBs θα τοποθετηθούν στο «ανατολικό» κάτοπτρο και τα υπόλοιπα 8 στο «δυτικό». Τελειώνοντας με την τοποθέτηση των LNBs στα κάτοπτρα δεν έχουμε παρά να ρυθμίσουμε την οριζόντια γωνία , την ανύψωση και το tilt με την σειρά που αναφέρονται εδώ, ώστε να έχουμε λήψη από το κομμάτι του τόξου που μας ενδιαφέρει. Όταν θα είμαστε σίγουροι ότι τα LNBs πήραν την σωστή θέση πάνω στην ράβδο για την λήψη του αντίστοιχου δορυφόρου, τότε θα  αρχίσουμε να τα  δρομολογούμε στους διακόπτες DiSEqC 1.0 σύμφωνα πάντα με προτεραιότητα που θέλουμε εμείς να δώσουμε. Η συμβουλή μας είναι να συνδεθούν κατά σειρά σπουδαιότητας αρχίζοντας από τον πρώτο τετραπλό διακόπτη DiSEqC 1.0. Αυτό γίνεται για να έχουμε λήψη σε κάθε περίπτωση από 4 δορυφόρους αν δημιουργηθεί κάποια βλάβη στον δέκτη μας ή στον πρώτο διακόπτη DiSEqC 1.1 ο οποίος «κάθεται» σε κανονική θέση στην είσοδο 1. Έτσι λοιπόν αν για κάποιο λόγο πάθει ζημιά ο δέκτης μας και αναγκαστούμε για κάποιο διάστημα να τον αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο χωρίς DiSEqc 1.1 σετ εντολών ή αν θελήσουμε παράλληλα με αυτόν να τοποθετήσουμε σε άλλο δωμάτιο ένα δέκτη που δεν έχει γεννήτρια εντολών 1.1 (τον οποίο βέβαια δεν θα κάνουμε χρήση ταυτόχρονα με τον πρώτο), τότε πρέπει στον πρώτο διακόπτη DiSEqC 1.0 που θα συνδεθεί στην είσοδο 1 του διακόπτη DiSEqC 1.1 να συνδεθούν οι πιο «χρήσιμοι» δορυφόροι. Ιδιαίτερα δε στην πρώτη είσοδο του DiSEqC 1.0 να συνδεθεί ο Hotbird αν θέλουμε χωρίς καμία ρύθμιση στον δέκτη να μπορεί να συνδεθεί ένας Panasat και να «δει» NOVA.


Φτιάχνουμε λοιπόν τον παρακάτω πίνακα με την σύνδεση των δορυφόρων αλλά και την αντίστοιχη ρύθμιση του δέκτη σε εντολές DiSEqC.


 


 


Δορυφόρος


Θέση στον ορίζοντα


Εντολη DiSEqC στον δεκτη


DiSEqC 1.0


DiSEqC 1.1


Hotbird


13 ανατολικά


1


1


Hellas Sat


39 ανατολικά


2


1


Astra 1


19 ανατολικά


3


1


Astra 2


28 ανατολικά


4


1


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εκτύπωση από Sat.gr | Ηλεκτρονική εφημερίδα για την δορυφορική και επίγεια τηλεόραση στην Ελλαδα   29/11/2021
http://www.sat.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~