Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Αρθρογραφία Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση
Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Για ποιο λόγο απαιτείται η μετάβαση

Η ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει εφαρμοστεί στη δορυφορική μετάδοση εδώ και πολλά χρόνια. Όσοι αναγνώστες του sat.gr έχουν δορυφορικά συστήματα λήψης πρέπει να γνωρίζουν ότι η εικόνα που λαμβάνουν είναι από ψηφιακή αποδιαμόρφωση. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δορυφορικών συστημάτων βρήκαν την ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση ήδη εφαρμοσμένη και το δέχθηκαν ως γεγονός χωρίς να το εξετάσουν παραπάνω. Στην επίγεια τηλεόραση ζούμε την αλλαγή αυτή τη στιγμή (κάτι βέβαια κάτι που θα διαρκέσει πολλά χρόνια), με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο εύκολο για τον τηλεθεατή να καταλάβει για ποιο λόγο πρέπει να διαθέσει επιπλέον χρήματα για την αγορά του ανάλογου δέκτη, όπως επίσης γιατί η τελευταίας τεχνολογίας επίπεδη τηλεόραση για την οποία διέθεσε μόλις πριν κάτι μέρες ένα αξιοσέβαστο ποσό δεν διαθέτει ενσωματωμένο δέκτη ψηφιακής λήψης. Όλα αυτά είναι απορίες που δικαιολογημένα έχει ο τηλεθεατής σήμερα και πρέπει να τις αναλύσουμε, αν θέλουμε να τον βοηθήσουμε να καταλάβει κάποια πράγματα.

 

            Τα υπέρ της ψηφιακής εκπομπής και λήψης

            Αν θέλουμε να εξετάσουμε σωστά το θέμα «ψηφιακή τηλεόραση», θα πρέπει να το "κοιτάξουμε" και από τη μεριά του παρόχου και από τη μεριά του τηλεθεατή. Τα πλεονεκτήματα, τα οποία είναι μοιρασμένα και στις δύο "όχθες", είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετάβαση από τον αναλογικό στον ψηφιακό τρόπο μετάδοσης.

            Τα πλεονεκτήματα από την πλευρά του παρόχου είναι τα εξής:

 

Χαμηλότερη ισχύς εκπομπής. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ευαισθησίας λήψης, καθώς και της δυνατότητα διόρθωσης των λαθών από τον δέκτη του τηλεθεατή για την αποτύπωση της τελικής εικόνας. Λόγω της τέλειας λήψης (χωρίς άλλου είδους παρεμβολές) γίνεται χρήση της μικρότερης απαιτούμενης ισχύος που δίνει η θεωρία της ψηφιακής τεχνολογίας, χωρίς να αλλάζει αυτό στην πράξη. Θυμίζουμε ότι στην αναλογική εκπομπή άλλα επίπεδα ισχύος αναφέρει η θεωρία για την κάλυψη του Λεκανοπεδίου και άλλα επίπεδα εφαρμόζονται στην πράξη από τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια, μέσα στην αγωνία τους να φέρουν την καλύτερη δυνατή εικόνα στον τηλεθεατή. Στην ψηφιακή τηλεόραση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού ο τηλεθεατής από κάποιο επίπεδο λήψης και πάνω έχει τέλεια εικόνα, χωρίς τη δυνατότητα αύξησης της ποιότητάς της από τον πάροχο με την αύξηση της ισχύος εκπομπής.

 

Δυνατότητα εκπομπής σε όλη τη χώρα από μία συχνότητα, και μάλιστα αθροιστικά αυτό να μεταφράζεται σε καλύτερο σήμα στον δέκτη του τηλεθεατή. Αυτό αποτελεί ίσως και τη μεγαλύτερη τεχνικής φύσεως διαφορά της ψηφιακής από την αναλογική εκπομπή. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα κάθε κανάλι κάνει χρήση 3 συχνοτήτων από τρία διαφορετικά κέντρα εκπομπής (Υμηττός, Πάρνηθα και Αίγινα) για να καλύψει όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι φυσικό, το κανάλι που κάνει χρήση ένας τηλεοπτικός σταθμός από τον Υμηττό να μην μπορεί να γίνει χρήση και από την Πάρνηθα και από την Αίγινα, διότι θα παρεμβάλλει το ένα το άλλο σε πολλές περιοχές που έχουν λήψη από 2 σημεία. Στην ψηφιακή τηλεόραση αυτό είναι εφικτό, και μάλιστα αν κάποιο σημείο του Λεκανοπεδίου έχει λήψη από 2 σημεία εκπομπής, το σήμα που θα φθάνει στον ψηφιακό δέκτη από το δεύτερο σημείο θα «μεταφράζεται» και αυτό σε ωφέλιμο σήμα, ανεβάζοντας έτσι αθροιστικά το συνολικό επίπεδο λήψης του σταθμού. Επίσης σήματα που θα φθάνουν στον δέκτη με καθυστέρηση (ανακλάσεις σε κοντινούς λόφους ή μεγάλα κτίρια με την ίδια τεχνική θα μεταφράζονται σε ωφέλιμο σήμα λήψης και όχι ως παρεμβολές, όπως στην αναλογική μετάδοση).

 

Δυνατότητα εκπομπής περισσότερων του ενός τηλεοπτικών προγραμμάτων από μία συχνότητα. Μέχρι τώρα, κάθε συχνότητα των VHF ή των UHF μετέδιδε ένα μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Στην ψηφιακή τηλεόραση υπάρχει χώρος για πολλαπλά τηλεοπτικά προγράμματα, ανάλογα και με τη συμπίεση που εφαρμόζει σε καθένα από αυτά ο πάροχος. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός να δημιουργήσει ένα μικρό πακέτο καναλιών από ένα δίκτυο που μέχρι τώρα μετέδιδε ένα πρόγραμμα.

 

Χαμηλότερο κόστος μετάδοσης κωδικοποιημένης εκπομπής προγραμμάτων. Το κόστος μετάδοσης προγραμμάτων κωδικοποιημένης εκπομπής είναι μικρότερο στην ψηφιακή τηλεόραση απ’ ό,τι στην αναλογική. Μέχρι τώρα, η Netmed διαθέτει σύστημα κωδικοποίησης  αναλογικού Cablecrypt σε κάθε αναμεταδότη που έχει επίγεια. Αναλογιστείτε το κόστος ενός τέτοιου δικτύου. Στην ψηφιακή εκπομπή η κωδικοποίηση γίνεται στην πηγή του stream μέσα στον τηλεοπτικό σταθμό.  

 

Δυνατότητα μετάδοσης ψηφιακών υπηρεσιών πέραν των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Οι βασικότερες από αυτές είναι υπηρεσία υποτιτλισμού σε πολλές γλώσσες, ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος και νέας μορφής teletext με πληροφορίες και ειδήσεις. Επίσης μπορεί να γίνει μετάδοση ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και Ιnternet σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Διαμοιρασμός κόστους επίγειας μετάδοσης. Στην περίπτωση που κάποιοι μικροί πάροχοι τηλεοπτικών προγραμμάτων θελήσουν να έρθουν σε επαφή, μπορούν να μεταδώσουν το πρόγραμμά τους πανελλαδικά με το ¼ του κόστους της αναλογικής εκπομπής.

 

            Από τη μεριά του τηλεθεατή τα πλεονεκτήματα δεν είναι και τόσο εμφανή πέραν της ποιότητας της εικόνας, και για τον λόγο αυτό θέλουν και αυτά κάποια ανάλυση.

 

Ποιότητα εικόνας. Είναι ίσως η βασικότερη αλλαγή στα μάτια του τηλεθεατή από τη μετάβαση στην ψηφιακή λήψη. Ιδιαίτερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα  της Ελλάδας η διαφορά θα είναι τεράστια, αν τα τηλεοπτικά προγράμματα αρχίσουν το ένα μετά το άλλο να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους ψηφιακά. Η θάλασσα, δυστυχώς, προκαλεί πολλά προβλήματα στη λήψη των σημάτων από τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Η εικόνα δεν έχει ποτέ σταθερή ποιότητα μέσα στη μέρα και πολλές φορές δεν είναι καν προς παρακολούθηση. Τα πλοία θα έχουν την τιμητική τους, αφού στην ψηφιακή τηλεόραση θα είναι πλέον εφικτή η λήψη τέλειας εικόνας σε όλο το ταξίδι τους στο Αιγαίο.

 

Ευκολότερη λήψη. Ενώ στην αναλογική τηλεόραση απαιτείται συνήθως jagi ή panel κεραία λήψης, στην ψηφιακή είναι αρκετή μία μικρή omni (κυκλικής λήψης). Στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως καμία αλλαγή για τη λήψη της ψηφιακής τηλεόρασης. Μετά τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή, τα πράγματα θα είναι για όλους πιο εύκολα στο θέμα της λήψης.

 

Χαμηλότερου κόστους και μεγέθους δέκτες. Αυτό είναι κάτι που το έζησαν αυτοί που διέθεταν δέκτες αναλογικής λήψης από δορυφόρο και βλέπουν τώρα τη διαφορά στο μέγεθος των δεκτών σε σχέση με την εποχή εκείνη. Ένας ψηφιακός δέκτης επίγειας τηλεόρασης χωράει πλέον σε ένα κουτάκι μεγέθους αναπτήρα  (μιλάμε βέβαια για τη μορφή USB stick για ηλεκτρονικό υπολογιστή). Στη Γερμανία, όπου βρεθήκαμε κάποια στελέχη του περιοδικού για την έκθεση ANGA, είδαμε δέκτη free to air επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που πωλούνταν στα MediaMarkt στην τιμή των 38 ευρώ. Δεν θα αργήσουν να πέσουν και εδώ οι τιμές. 

 

Μετρήσεις ποιότητας λήψης από τον δέκτη του τηλεθεατή. Αυτό είναι κάτι που βοηθά πολύ τον χρήστη στη ρύθμιση της κεραίας λήψης. Κάθε ψηφιακός δέκτης έχει εμφανή μέτρηση του επιπέδου λήψης, καθώς και της ποιότητας λήψης . Στην αναλογική τηλεόραση δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο παρά μόνο η εικόνα από μόνη της λειτουργούσε κάποιες στιγμές ως αναφορά ποιότητας λήψης.

 

Επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες στη διάθεση του τηλεθεατή. Βασική υπηρεσία είναι ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG). Ο τηλεθεατής γνωρίζει πλέον τι παρακολουθεί, αλλά και τι θα ακολουθήσει μετά, κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού. Η ΕΡΤ ακόμα δεν έχει εφαρμόσει το EPG στο δίκτυό της, αλλά είναι θέμα ημερών.

 

            Τι αλλαγές οφείλει να κάνει ο τηλεθεατής για την ψηφιακή τηλεόραση

            Η μόνη αλλαγή (μάλιστα δεν είναι αλλαγή, αλλά ουσιαστικά προσθήκη) είναι ένας ψηφιακός δέκτης DVB-T, ο οποίος να περιλαμβάνει ή όχι σύστημα κωδικοποίησης. Στην ελληνική αγορά, δυστυχώς, τώρα μόλις άρχισαν να πωλούνται τηλεοπτικοί δέκτες με ενσωματωμένο ψηφιακό tuner. Η μόνη λύση (που αφορά όσους αγόρασαν ήδη τηλεόραση)  για θέαση επίγειας  ψηφιακής τηλεόρασης είναι οι ολοκληρωμένοι δέκτες επίγειας ψηφιακής ή και συνδυασμός δέκτη δορυφορικής με επίγεια (combo), καθώς και κάρτες-δέκτες σε μορφή PCI , USB και PCMCIA για ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όσον αφορά την εγκατάσταση λήψης, δεν απαιτείται καμία αλλαγή, αφού το σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης είναι στην περιοχή συχνοτήτων που μέχρι τώρα κάνουν χρήση οι αναλογικές εκπομπές. Αν κάποιος δοκιμάσει να συντονίσει τον αναλογικό του δέκτη σε συχνότητα επίγειας ψηφιακής, απλά δεν θα δει τίποτα παρά μόνο σκέτο θόρυβο (χιόνια).

            Η εγκατάσταση του δέκτη επίγειας ψηφιακής εκπομπής μπορεί να γίνει από τον καθένα απλά και γρήγορα. Ο τηλεθεατής θα αποσυνδέσει το καλώδιο της κεραίας του αναλογικού δέκτη από την πρίζα (στον τοίχο) και θα το συνδέσει στο ΑΝΤΕΝΝΑ OUT του ψηφιακού δέκτη. Στη συνέχεια, με το καλώδιο που θα βρει μέσα στη συσκευασία του δέκτη, θα συνδέσει το ANTENNA IN του ψηφιακού δέκτη με την πρίζα. Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίζει να έχει λήψη και στον αναλογικό δέκτη.

            Ψηφιακοί δέκτες υπάρχουν πλέον σε όλα τα πολυκαταστήματα, καθώς και σε όλους τους dealers ειδών δορυφορικής τηλεόρασης. Οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 60 ευρώ και πάνω. Η τιμή των 60 ευρώ αφορά βέβαια έναν free to air δέκτη. Ο τηλεθεατής είναι πλέον υπεύθυνος για την ποιότητα αλλά και τις δυνατότητες του δέκτη που θα επιλέξει.

            Οι τηλεοπτικοί δέκτες που είναι νέας τεχνολογίας (μιλάμε για τις τηλεοράσεις πλάσματος και LCD) ήδη αρχίζουν και ενσωματώνουν ψηφιακά tuner (επίγειας και δορυφορικής λήψης), καθώς και συστήματα κρυπτοποίησης, ώστε να είναι έτοιμες για κάθε υπηρεσία του μέλλοντος. Αν υπάρχει στα σχέδια η αλλαγή του τηλεοπτικού δέκτη με κάποιον νέας γενιάς, καλό είναι να επιλέξουμε κάποιον που να υποστηρίζει τουλάχιστον επίγεια ψηφιακή λήψη.

 

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό έχει σχολιαστεί 3 φορές , βλέπετε τα τελευταία 3 σχόλια
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
24/07/12 (01:03) -  Ερώτηση από περιέργεια από Θανάσης Αγγελίδης
Οι τηλεοπτικές συσκευές που δεν έχουν κατασκευαστεί για να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα και δεν έχουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, μπορούν να διαχειριστούν ψηφιακό σήμα; Αυτό που θα παίρνουν δηλαδή από τον εξωτερικό ψηφιακό δέκτη; ή ο δέκτης που θα προστεθεί θα μετατρέπει το ψηφιακό σε αναλογικό ώστε να γίνεται συμβατό με τις παλιάς τεχνολογίας οθόνες; (η προς τα πίσω συμβατότητα)
Ευχαριστώ.
10/06/11 (20:53) -  Eρωτηση από Δεσποινα
Αυτος ο μετασχηματιστης ειναι απαραιτητος? Εγω δεν εχω 30 ευρω να ξοδεψω για ηλεκτρονικα απο την στιγμη που δεν εχω 5 ευρω για γαλα.Αν δεν βαλω μετασχηματιστη δεν θα μπορω να βλεπω τηλεοραση?
28/08/09 (14:37) -  Mπραβο!! Πολυ καλο αρθρο! από Δημητρης Τουμπης
Σημερα διαβασα οτι πρεπει να εχουν οι LCD ψηφιακά tuner σε MPEG-4 ! Ισως μια ενημερωση του κειμενου σας να βοηθησει καποιος στην μελλοντικη αγορα LCds.
Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 56
Σύνολο Χρηστών 56
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007