Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Αρθρογραφία Δορυφορική Τηλεόραση
Κίνηση κατόπτρου μέχρι 1.2 μέτρα διάμετρο μέσω USALS

Ουσιαστικά το σύστημα USALS (και όχι πρωτόκολλο USALS) είναι μία επιπλέον εφαρμογή, η οποία εκμεταλλευόμενη το στίγμα του χρήστη (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) καταφέρνει να υπολογίζει τις θέσεις των δορυφόρων επάνω στο τόξο. Κάθε φορά λοιπόν που ο τηλεθεατής ζητά ένα κανάλι από κάποιο δορυφόρο, ο δέκτης «στέλνει» άμεσα το κάτοπτρο στο κατάλληλο σημείο όπου βρίσκεται ο δορυφόρος αυτός, με τη μέθοδο USALS. Στη μνήμη του δέκτη δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τις θέσεις των δορυφόρων (συγκεκριμένα βήματα δεξιά ή αριστερά του μηδενός). Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία STAB με τη συνεργασία της Eutelsat. Οι κατασκευαστές που αγοράζουν τα δικαιώματα του νέου αυτού συστήματος, ενσωματώνουν την εφαρμογή στο κυρίως firmware, στο οποίο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό USALS ή DiSEqC 1.3 (ο δεύτερος χαρακτηρισμός ήταν λάθος και για τον λόγο αυτόν δεν επικράτησε τελικά ).

           

            USALS… η εξέλιξη του DiSEqC1.2

            To πρωτόκολλο DiSEqC 1.2 διαθέτει ένα set εντολών, το οποίο είναι ικανό να κινήσει το moter αριστερά-δεξιά, να το στείλει στην αρχή (θέση μηδέν – go to 0), να αποθηκεύσει μία θέση ενός δορυφόρου και να καθαρίσει όλες τις θέσεις αν χρειαστεί. Αν κάνουμε ακόμα  ένα βήμα μπροστά και επιλέξουμε το moter της STAB σε συνδυασμό με έναν δέκτη που να το υποστηρίζει, τότε έχουμε το πλεονέκτημα της κίνησης USALS. Ποιο είναι το πλεονέκτημα αυτό; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε κανένα δορυφόρο μόνοι μας, παρά μόνο να δηλώσουμε το γεωγραφικό μήκος και πλάτος στο software του  δέκτη. Ο δέκτης από τη στιγμή αυτή και μετά «γνωρίζει» όπου βρίσκεται ο κάθε δορυφόρος επάνω στο τόξο. Στην περίπτωση δε που μπορούμε να «ανεβάσουμε» στον δέκτη έτοιμα settings από το Ιnternet, τότε η προετοιμασία της εγκατάστασης τελειώνει εύκολα και το σύστημα είναι έτοιμο για λήψη μέσα σε λίγα λεπτά  της ώρας. Σε κάθε μελλοντική αλλαγή firmware στον υπάρχοντα δέκτη αλλά και πιθανή αλλαγή ολόκληρου του δέκτη και αντικατάστασή του με ένα άλλο μοντέλο το οποίο να υποστηρίζει το σύστημα USALS, δεν υπάρχει ο «πονοκέφαλος» της εγκατάστασης εκ του μηδενός όλων των δορυφόρων, αλλά με μια απλή ρύθμιση του στίγματος είμαστε και πάλι έτοιμοι για λήψεις. To μοτέρ της STAB είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής που υποστηρίζει σωστά το USALS και γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με κανένα άλλο μοτέρ που μπορεί να προσπαθεί μα «μιμηθεί» (μάλλον όχι και τόσο επίσημα τη λειτουργία αυτή). Η διαφορά με τα άλλα μοτέρ της αγοράς βρίσκεται στη μικρότερη ταχύτητα και συνεπώς στην «αναλυτικότερη» κίνηση του μοτέρ. Ενώ όλα τα DiSEqC 1.2 μοτέρ της αγοράς κινούνται με 2,5 μοίρες ανά δευτερόλεπτο, το μοτέρ της STAB κινείται με 0.9 με 1,2 μοίρες ανά δευτερόλεπτο.

 

            Εγκατάσταση και ρύθμιση του κατόπτρου

            Η εγκατάσταση ενός STAB μοτέρ γίνεται ακριβώς όπως ενός οποιουδήποτε άλλου DiSEqC 1.2 μοτέρ. Αρχικά δείχνουμε προσοχή ώστε το «κάθετο» της βάσης εδάφους να είναι εγγυημένο. Μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για να το επιτύχουμε αυτό, αλλά πραγματικά είναι ίσως το σπουδαιότερο πράγμα στην εγκατάσταση ενός κινητού κατόπτρου. Η βάση εδάφους πρέπει να έχει διάμετρο κεντρικού σωλήνα 1-1,5 ίντσες αν πρόκειται για το μοντέλο HH90 (μοτέρ κίνησης κατόπτρου έως 90 εκ.) και 2 ίντσες αν πρόκειται για τα μοντέλα ΗΗ100 και ΗΗ120 (για κίνηση κατόπτρων 100 και 120 εκ. αντίστοιχα). Τοποθετούμε το μοτέρ επάνω στη βάση εδάφους κατά τρόπο που αναφέρει το manual (προσοχή, το νέο μοντέλο HH90 τοποθετείται ανάποδα σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα ΗΗ100 και HH120, δηλαδή με τη βάση στήριξης του κατόπτρου προς τα κάτω). Τοποθετούμε επάνω στο μοτέρ το κάτοπτρο έτσι ώστε να υπάρχει μία νοητή ευθεία βάση εδάφους – μοτέρ – LNB, όπως το βλέπουμε από πίσω.

            Η ρύθμιση του συστήματος είναι σχετικά απλή διαδικασία, αν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αρχικά εφαρμόζουμε απευθείας το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής μας σαν ανύψωση του μοτέρ. Για παράδειγμα, η Αλεξανδρούπολη -που είναι από τις πιο βόρειες περιοχές της  Ελλάδας- έχει γεωγραφικό πλάτος 40.852 βόρεια. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάλυση στην κλίμακα του μοτέρ, γι’ αυτό και εφαρμόζουμε την τιμή 41. Στη συνέχεια μένει να ρυθμίσουμε την ανύψωση του κατόπτρου και την οριζόντια γωνία (τον λεγόμενο μεταξύ τεχνικών «νότο»). Αν είμαστε τυχεροί και το κάτοπτρο που διαθέτουμε είναι ανάμεσα στα  EMME ESSE, GIBERTINI, NOKIA, NORMAD OTEX, SEDEA, SINUTA, TELESYSTEM ή και TRIAX, τότε πολύ απλά πηγαίνουμε στο site της εταιρείας που αφορά τα moter STAB στη διεύθυνση www.usals.info και στην περιοχή «installation» δίνουμε τα στοιχεία του δέκτη μας, του κατόπτρου μας, της πόλης της οποία ζούμε και της χώρας μας ώστε να έχουμε σε λίγες ώρες απάντηση για τα γεωγραφικά στοιχεία που θα δηλώσουμε στο firmware  του δέκτη (στην περιοχή USALS), καθώς και τη γωνία ανύψωσης που θα εφαρμόσουμε στο κάτοπτρο. Αυτά τα βοηθητικά στοιχεία τα προσφέρει η STAB δωρεάν σε  όποιον αποφασίσει να τοποθετήσει ένα δικό της μοτέρ κίνησης.

Από τη στιγμή που εφαρμόσουμε τη γωνία ανύψωσης στο κάτοπτρο και τα γεωγραφικά στοιχεία στον δέκτη, είναι πολύ εύκολο να βρούμε την οριζόντια γωνία ώστε να κινείται το σύστημα επάνω στο γεωστατικό τόξο. Ζητάμε από τον δέκτη να «στείλει» το κάτοπτρο σε έναν δορυφόρο λίγο μακριά από τον νότο μας  (π.χ. Hellas Sat ) και στρέφουμε όλο το σύστημα από τη βάση του μοτέρ οριζόντια μέχρι να πάρουμε μέγιστο σήμα από τον δορυφόρο της επιλογής μας. Σφίγγουμε καλά τη βάση του μοτέρ και ελέγχουμε για άλλη μία φορά όλες τις γωνίες να είναι σφιγμένες. Ουσιαστικά εδώ τελειώνει η εγκατάσταση και η ρύθμιση του συστήματος λήψης.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε στη διάθεσή μας κάτοπτρο ενός εκ των εταιρειών παραπάνω (τα οποία έχει πιστοποιήσει και δοκιμάσει η STAB), τότε πρέπει να βρούμε μόνοι μας τη γωνία ανύψωσης που πρέπει να δώσουμε στο κάτοπτρο. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ελέγξουμε αρχικά αν επάνω στον «νότο» μας έχουμε δορυφόρο. Αν επάνω στο γεωγραφικό μας μήκος έχει δορυφόρο, τότε -έχοντας το μοτέρ στη θέση μηδέν- απλά κινούμε την κάθετη γωνία (στη βάση του κατόπτρου) και την οριζόντια γωνία (στη βάση του μοτέρ), κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λάβουμε το βέλτιστο σήμα από τον δορυφόρο αυτό. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δορυφόρος επάνω ακριβώς στο γεωγραφικό μήκος, τότε στέλνουμε το μοτέρ σε ένα δορυφόρο ακραίο (αλλά λίγο δυνατό, για παράδειγμα το δικό μας Hellas Sat) και σαρώνουμε με την οριζόντια γωνία, μεταβάλλοντας ταυτόχρονα και την κάθετη ανύψωση του κατόπτρου μέχρι να λάβουμε σήμα από τον δορυφόρο αυτό. Στην περίπτωση που εντοπίσουμε τον δορυφόρο, τότε κάνουμε τις μικρομετρικές ρυθμίσεις και στις δύο γωνίες και στη συνέχεια σφίγγουμε αρκετά όλες τις βίδες ώστε να μην έχουμε μεταβολές τους σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.

 

Ρύθμιση του δέκτη για το σύστημα USALS

To firmware του δέκτη για την κίνηση μέσω συστήματος USALS είναι πάντα στον τομέα της «εγκατάστασης» και «ρύθμισης του κατόπτρου». Συνήθως είναι σε ξεχωριστά submenus, αλλά πιθανόν να είναι μέσα στο menu κίνησης DiSEqC 1.2 ως ξεχωριστή επιλογή που θα ξεκλειδώνει τα πεδία Longitude και Latitude. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως ρύθμιση του δέκτη είναι να εισάγουμε τις τιμές αυτές στα ανάλογα πεδία.

Έστω λοιπόν ότι βρισκόμαστε στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης και θέλουμε να εγκαταστήσουμε εκεί ένα κινητό σύστημα USALS. Γι’ αυτούς που διαθέτουν GPS τα πράγματα είναι πολύ απλά, καθώς είναι πολύ εύκολο να πάρουν ένα στίγμα από την ταράτσα του κτιρίου και να εισάγουν απευθείας τις τιμές στον δέκτη. Αν όμως δεν υπάρχει διαθέσιμο GPS, θα πρέπει να βρούμε το στίγμα μας από το Ιnternet. Στη διεύθυνση www.maporama.com  εισάγουμε τη χώρα, τον ταχυδρομικό κώδικα και την πόλη διαμονής μας και στη συνέχεια μέσω του χάρτη εντοπίζουμε τον σημείο όπου βρισκόμαστε (στην περίπτωσή μας το δημαρχείο) και κάτω αριστερά εμφανίζονται οι δύο τιμές που χρειαζόμαστε. Παίρνουμε τις δεκαδικές τιμές (και όχι τις τιμές με μοίρες, πρώτα και δεύτερα) και τις εισάγουμε στα ανάλογα πεδία του δέκτη. Από τη στιγμή αυτή και μετά ο δέκτης ουσιαστικά «γνωρίζει» πού θα στείλει το μοτέρ, αν του ζητηθεί κάποιος δορυφόρος. Αν πρωτίστως έχουμε κάνει σωστά τη ρύθμιση του κατόπτρου-μοτέρ, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τις λήψεις και απομνημονεύσεις των προγραμμάτων σε κάθε δορυφόρο. Αν δούμε ότι υπάρχουν μικρές αποκλίσεις από το κέντρο των δορυφόρων και είναι όλες προς μία φορά (δεξιά ή αριστερά από το κέντρο), τότε καλό είναι να διορθώσουμε ανάλογα το στίγμα που δώσαμε πριν στο menu USALS. Αν -για παράδειγμα- το κάτοπτρο πηγαίνει προς το Hellas Sat στις 39 μοίρες ανατολικά και σταματά 0.2 μοίρες ανατολικότερα (επίσης το ίδιο γίνεται σε όλους τους δορυφόρους), τότε δηλώνουμε στο longitude 0.2 μοίρες δυτικότερη τιμή και έτσι διορθώνουμε κάπως την κατάσταση. Βέβαια ρόλο παίζει και το

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Δορυφορική Τηλεό...

  Κεραίες λήψης δορυφορικών σημάτων

  Πώς ρυθμίζεται απλά το τόξο ενός κινητού κατόπτρου

  Λήψη 16 δορυφόρων με την βοήθεια κατόπτρου Torroidal

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 49
Σύνολο Χρηστών 49
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007