Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Hardware News - Crypt News
Lyngbox. Combo HDTV & άρτια δικτυωμένο PVR

Έχει καιρό που ανακοινώθηκε η κυκλοφορία ενός LinuxComboPVR δέκτη από τον ιδιοκτήτη της ποιο έγκυρης web σελίδας με λίστες  δορυφορικών καναλιών τον Christian Lyngemark Από τις πρώτες κιόλας αναφορές περιμέναμε ότι το κουτί που σχεδίαζε θα ήταν πολύ διαφορετικό σε σχέση με ότι άλλο κυκλοφορούσε στην αγορά , διαθέτοντας ιδιαίτερες δυνατότητες δικτύωσης και επικοινωνίας με την βάση δεδομένων του siteώστε να είναι πάντα ενημερωμένο με τις «τελευταίες εξελίξεις» στον χώρο της δορυφορικής λήψης. Ο καιρός πέρασε και το μηχάνημα έφτασε να βρίσκεται πλέον στην φάση της κατασκευής. Όσοι είχαν μία πρώτη πληροφόρηση γνώριζαν ότι εκτός από την εξελιγμένη τεχνολογία ο δέκτης διέθετε και μία ιδιαίτερη αισθητική που θα τον ξεχώριζε από τους άλλους δέκτες . Στις αρχές του μήνα Μαρτίου έφτασε τελικά στα χέρια μας ο δέκτης με το όνομα Lyngboxπου τόσο αναμέναμε για τις πρώτες δοκιμές. Χωρίς να χάσουμε χρόνο σας παραθέτουμε τις πρώτες εντυπώσεις

 
            Η πρώτη άποψη που αποκομίζει κάποιος που ανοίγει το κιβώτιο συσκευασίας του Lyngbox είναι ότι έχει γίνει ιδιαίτερη δουλειά σε όλους του τομείς (ξεκινώντας μάλιστα από την συσκευασία η οποία δείχνει να έχει αυξημένο κόστος). Ο δέκτης παρουσιάζεται όπως ακριβώς ήταν στις πρώτες αναφορές . Ένα μαύρο γυαλιστερό κουτί με καμπύλες γραμμές δύο γκρι πανελ στα δεξιά και αριστερά τα οποία διαθέτουν οπές εξαερισμού. Δεν υπάρχουν πλήκτρα χειρισμού ή οτιδήποτε άλλο στην εμπρόσθια όψη. Η έκπληξη έρχεται όταν ο δέκτης συνδεθεί με το δίκτυο ρεύματος και ανάψει η κριμένη οθόνη. Πρόκειται για την καλύτερη αισθητική που έχουμε δει μέχρι τώρα σε multimedia satellite box που μας κάνει να το χαρακτηρίσουμε χωρίς κανένα ενδοιασμό ως δέκτη «σαλονιού». Μία OLED οθόνη η οποία παρουσιάζει κάθε φορά το όνομα του καναλιού στο οποίο είναι συντονισμένος μαζί με τις πληροφορίες του EPG, πληροφορία για το αν πρόκειται για SDTV ή HDTV μετάδοση  αλλά και επιπλέον ενδείξεις  για τον αν ο χρήστης έχει email , καθώς και την κατάσταση του PVR. Ο δέκτης είναι κατασκευασμένος στην Ευρώπη (Σουηδία). Είναι εξολοκλήρου θωρακισμένος από γαλβανισμένη λαμαρίνα η οποία είναι εμφανής μόνο στην κάτω βάση καθώς και στην πίσω όψη του, αφού όλη η άλλες επιφάνειες είναι καλυμμένες με εντυπωσιακά συνθετικά πλαστικά. Η εσωτερική σχεδίαση ακολουθεί την φιλοσοφία του ενός ολοκληρωμένου motherboard με ενσωματωμένο το τροφοδοτικό πολλαπλών τάσεων. Τα μόνα στοιχεία που είναι περιφερειακά είναι η OLED οθόνη και ο σκληρός δίσκος του συστήματος.     
            Όλες οι απαραίτητες συνδέσεις του δέκτη βρίσκονται κρυμμένες στην πίσω όψη και το γράφουμε έτσι διότι είναι εμφανής η διάθεση του κατασκευαστή να μην εμφανίζεται τίποτα στην εμπρόσθια όψη. Ακόμα και οι δύο θύρες PCMCIA βρίσκονται εκεί (όσο αντιλειτουργικό θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος το γεγονός αυτό). Η διασυνδεσημότητα πλαισιώνεται από ένα UHF pass-through του οποίου το input τροφοδοτεί με σήμα το DVB-T ενσωματωμένο tuner, ένα Satellite input με βύσμα τύπου F, δυο θύρες PCMCIA που προαναφέραμε , Ethernet lan 100Mbit, 4 θύρες USB host με δυνατότητα τροφοδοσίας μέχρι 500 mA , ενώ στον οπτιακουστικό τομέα περιλαμβάνονται μία HDMI , ένα SCART , και έξοδοι component και composite video καθώς και stereo audio σε βύσματα τύπου RCA. Επιπλέον ο κατασκευαστής ενσωμάτωσε και μία οπτική ψηφιακή έξοδο ήχου με δικαιώματα Dolby Digital, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετήσει και ένα διακόπτη στην τροφοδοσία του δέκτη από το δίκτυο των 220v (απαραίτητο εξάρτημα στην περίπτωση κολλημάτων του λειτουργικού Linux ). Τέλος υπάρχει και ένα expansion slot που αφορά plug in tuner module DVB-S/S2 και DVB-T τα οποία η εταιρεία αναφέρει ότι θα είναι διαθέσιμα στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 αντίστοιχα. Επίσης το ίδιο διάστημα θα είναι διαθέσιμο και το προαιρετικό ασύρματο πληκτρολόγιο του δέκτη που προδίδει πως θα μπουν σίγουρα και extra εφαρμογές στο firmware που θα ενισχύσουν την χρήση του internet στον δέκτη πέρα από email client.
            Το τηλεχειριστήριο είναι τριπλής λειτουργίας έχοντας την δυνατότητα να ελέγξει εκτός από το Lyngbox, τον τηλεοπτικό μας δέκτη καθώς και το DVD, μέσω προρυθμισμένων κωδικών. Ο σχεδιασμός είναι εργονομικός χωρίζοντας σε τρεις ζώνες τις λειτουργίες. Στην επάνω ζώνη βρίσκονται τα βασικά πλήκτρα που ελέγχουν την λειτουργία του χειριστηρίου και στα οποία έχουμε σπάνια πρόσβαση, στην μεσαία ζώνη είναι τοποθετημένα τα πλήκτρα χειρισμού των menu και του PVR (πλήκτρα με την πιο συχνή πρόσβαση) και στην κάτω ζώνη βρίσκεται το αριθμητικό πληκτρολόγιο. 
           
             Λειτουργία του δέκτη
            Η πρώτη ενέργεια που κάναμε αφού θέσαμε σε λειτουργία τον δέκτη ήταν η ρύθμιση της IP του στο τοπικό δίκτυο. Ο δέκτης είχε ήδη αντλήσει μία IP από τον DHCP server του DSL router αλλά προτιμήσαμε να δώσουμε μία manual για να ελέγξουμε αργότερα και την web και ftp πρόσβαση στον δέκτη. Στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε εύκολα και γρήγορά ένα firmware upgrade μέσα από το menu Installations & settings – Software Update & Reinstallation ώστε οι όποιες δοκιμές να γίνουν με το τελευταίο firmware.
            Ο Lyngbox έχει σαν βασικό πλεονέκτημα την διασύνδεση και μεταφορά έτοιμης λίστας δορυφορικών καναλιών από την βάση δεδομένων του Lyngsat.com. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να δηλώσουμε την χώρα στην οποία λειτουργεί ο δέκτης , το στίγμα της περιοχής καθώς και το μέγεθος του κατόπτρου που κάνουμε χρήση. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σημαντικές ώστε όταν στο επόμενο βήμα πραγματοποιήσουμε το download των καναλιών να κατέβουν μόνο αυτά τα οποία μπορεί να κάνει λήψη σύμφωνα με τα footprint ο δέκτης μας. Το τελευταίο βήμα είναι η ρύθμιση της κεραίας μας όσον αφορά τις εντολές DiSEqC. Ο δέκτης υποστηρίζει DiSEqC 1.0 , 1.1 και 1.2 για χρήση moter. Δεν αναφέρεται πουθενά αν θα υπάρξει στο μέλλον υποστήριξη USALS αλλά σίγουρα θα το θέλαμε. Εμείς ρυθμίσαμε κάποιους βασικούς δορυφόρους μέσω DiSEqC 1.2 και αρχίσαμε την έρευνα  των δυνατοτήτων του δέκτη . Τo βασικό tuner του δέκτη δείχνει να είναι πολύ ευαίσθητο στην λήψη των προγραμμάτων σε σχέση με άλλους δέκτες της αγοράς. Επίσης είναι εξαιρετικό το εύρος του Symbol rate που μπορεί να κάνει λήψη (από 1-45MS για το DVB-S και 10-30Ms για το DVB-S2). Blind Scan δεν υποστηρίζεται από το tuner σε hardware μορφή αλλά όπως μας απάντησε η Lyngbox Media θα υλοποιήσουνε στο μέλλον μία software μορφή blind scan η οποία όμως θα είναι αρκετά αργή διαδικασία. Επίσης στην ερώτησή μας αν θα δώσουνε ελεύθερα στον κόσμο το λειτουργικό απάντησαν ότι θα δώσουν μόνο μέρος του κώδικα σε όποιον το ζητήσει μέσω email , αλλά όχι όλο τον κώδικα. (αυτό είναι ενθαρρυντικό αφού μπορεί να δούμε και άλλες εφαρμογές κάποια στιγμή στο μέλλον να αναπτύσσονται από χρήστες). Στον τομέα της αποκρυπτοποίησης καναλιών δοκιμάσαμε όλα τα γνωστά modules τα οποία και αναγνώρισε ταχύτατα ενώ ανέγνωσε και την κάρτα της NOVA (irdeto zeta card) χωρίς κανένα πρόβλημα σε Irdeto και Alphacryt TC pcmcia module. Οι αλλαγές από SDTV κανάλια σε HDTV είναι πολύ γρήγορες. Επίσης σε κανένα HDTV κανάλι δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό κόλλημα όπως έχουμε δει κάποιες στιγμές σε άλλους δέκτες. Πιθανόν σε αυτό να βοηθά και ο τριπλοπύρινος επεξεργαστής της STMicroelectronics. ΟΙ ταχύτητες των πυρήνων είναι 1x266MHz και 2x384MHz. Αύτή η υπολογιστική ισχύς για LINUX είναι υπερμεγέθης. Τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα κατηγοριοποιούνται ανά δορυφόρο ενώ υπάρχουν και συνολικές λίστες καναλιών ALL TV και FREE TV. Δεν βρήκαμε πουθενά αλφαβητική παρουσίαση των καναλιών κάτι που είναι πολύ βοηθητικό όταν θέλεις να δεις κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
            Ο τομέας του PVR λειτουργεί άψογα πραγματοποιώντας είτε SDTV είτε HDTV εγγραφή. Μάλιστα στην εγγραφή προγραμμάτων της NOVA το αρχείο που δημιούργησε δεν ήταν κλειδωμένο αλλά ελεύθερο προς χρήση στο PC. ΟΙ εγγραφές γίνονται στον εσωτερικό δίσκο μόνο και υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς σε εξωτερικό δίσκο USB μέσω ειδικής εφαρμογής Media Manager που υπάρχει μέσα στον δέκτη. Τα αρχεία που δημιουργούνται είναι με κατάληξη trp και είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από players όπως το VLC και το Nero showtime. Για να εγγραφούν σε DVD format πρέπει να υποστούν transcoding από εξωτερικό πρόγραμμα.
            Ενας δεύτερος τρόπος που μπορεί να μεταφέρει κάποιος τα αρχεία video από το Lyngbox στο PC είναι μέσω FTP. Τα στοιχεία για την σύνδεση (username και password) μπορούμε να τα βρούμε στο menu System Information. Εκεί υπάρχουν και στοιχεία για web σύνδεση κάτι που δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε . Πιθανόν το web interface να μην υλοποιήθηκε στο firmware αυτό αλλά να εμφανιστεί στο επόμενο. Ο Media Manager διαβάζει και φωτογραφίες .jpg Αυτές μπορούν να φορτωθούν μέσω ftp ή μέσω USB από τον ίδιο τον Media Manager.
            Όπως ενημερωθήκαμε από την Lyngbox Media σε επόμενα firmware θα υλοποιηθεί και streaming το οποίο όμως θα είναι συμβατό και ορατό μόνο από άλλους Lyngbox . Επίσης στα με επόμενο update θα του δωθεί η δυνατότητα playback και άλλων μορφών video αρχείων όπως κλασσικών mpg. Η υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας είναι μέσα στα άμεσα σχέδια
            Γενικά ο Lyngbox είναι ένας ολοκληρωμένος δέκτης ComboPVR που μάλιστα μπορεί να μετατραπεί και σε CombodualDVB-S ή CombodualDVB-T ανάλογα με το tuner που θα συνδέσουμε στο expansionslot. Αγοράζοντας αυτόν τον δέκτη είμαστε σίγουροι ότι με μία κίνηση θα έχουμε ενημερωμένη λίστα καναλιών όλων των δορυφόρων του τόξου από τους οποίους έχει λήψη η περιοχή μας ανάλογα με το κάτοπτρο που διαθέτουμε. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε τίποτα από footprint και θέσεις δορυφόρων αφού για αυτά έχει δουλέψει ο Christian Lyngemark. Από την πρώτη αυτή επαφή που είχαμε με τον δέκτη, μπορούμε να πούμε ότι δεν  απευθύνεται στους maniacs αφού τελικά δεν «κατεβάζει» τα τόσο ενδιαφέροντα feeds που έχει το lyngsat.com αλλά μόνο τα επίσημα stream.Επίσης δεν είναι δυνατή μέχρι στιγμής η αναζήτηση με PIDs.  Θα παρακολουθούμε στενά τον τόσο πολλά υποσχόμενο αυτό «κουτί» και θα σας ενημερώσουμε με μία δεύτερη αναφορά για ότι υλοποιήσεις έχουν γίνει.      
 
Μας άρεσε
Η λειτουργία της ανανέωσης της λίστας των καναλιών από το site lyngsat.com
Η ποιοτική κατασκευή και η αθόρυβη λειτουργία παρόλη την αερόψυξη.
 
 
Θα θέλαμε
Υποστήριξη USALS
 
 
 
Είδος Λήψης : Ψηφιακό DVB-S /DVB-S2 / DVB-T
Είδος αποκωδικοποίησης : MPEG2 / MPEG4 H.264
CAM/CAS : 2 PCMCIA ports
Ελληνικό menu : OXI
Ελληνικό EPG : OXI
Ελληνικό Teletext : OXI
Symbol rate : 1-45 MS DVB-S , 10-30MS DVB-S2
Συνδέσεις : 1xSat tuner , 1xSCART, 1xRCA composite video out, 1xRCA component video out, 1x Ethernet, 1x SPDIF out (oprical), 4xUSB Host ports, 1xHDMI
Αλλα χαρακτηριστικά : DiSEqC 1.0/ 1.1/ 1.2 ,PVR , 32MB Flash – 96 MB RAM
Video formats : 576i, 576p, 720p, και 1080i
CPU : Three CPU cores (1×266 MHz, 2×384 MHz)
Αναβάθμιση : Από internet μόνο
Firmware δοκιμής : 1.1.9 (r43142)
 
 
Τον δέκτη Lyngox μας παραχώρησε η εταιρία :  SAT-CENTER τηλ. 2310 232632 και Fax 2310 283683

Περιοδικό TVSAT τεύχος Απριλίου 2008
              Ζαζόπουλος Γιώργος

 

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Hardware News - ...

  Ενημέρωση & Εμπειρία Αγορών με την μοναδική τεχνολογία φυσικής κίνησης NEVMA από την Θράκη.

  Νέα κατηγορία προΐόντων Diamond και νέα τηλεόραση Super Smart TV από την MLS.

  Transport Stream Analyzer από HD Ranger2 της PROMAX

  Νέες αναβαθμίσεις δεκτών (PACE Zapper 831 (L37) και PACE PVR 865 (L24)

  Με επιτυχία η συμμετοχή της Lemco στην AngaCom 2014.

  GAP-FILLERS και ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ TELEVES

  Νέο website B2B από την Lemco. (Δελτίο τύπου)

  Νέες Αναβαθμίσεις HD 831 & PVR HD 865 από την NOVA.

  HD Ranger 2: το κορυφαίο όργανο της αγοράς.

  Edision HD XFinder. Ένα combo Sat/DTT finder με προοπτικές ....

  3D EDISION-INDELEX by Electronica 2013

  Οι τεχνολογικές ημερίδες της IKUSI Hellas στην Electronica.

  IKUSI Hellas: Νέος τιμοκατάλογος για το 2013 από την IKUSI. (Δελτίο τύπου)

  Νέο B2B ηλεκτρονικό κατάστημα από την SATVISION. (Δελτίο τύπου)

  Ψηφιακός διαμορφωτής IKUSI MAC Home με δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων βίντεο

  DT-511: Νέος ψηφιακός επαγγελματικός HD διαμορφωτής HDMI σε DVB-T.

  Ο νέος δέκτης VU+ SOLO II διαθέσιμος από την Majar

  H Panasonic παρουσίασε τη μεγαλύτερη στον κόσμο οθόνη1 Plasma 3D που δεν απαιτεί τη χρήση γυαλιών.

  EdiTab - tablet από την EDISION

  Διαθέσιμο το OS X Mountain Lion.

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 58
Σύνολο Χρηστών 58
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007