Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Επίγεια Τηλεόραση
Αρχισαν οι διαδικασίες για τις ψηφιακές αδειοδοτήσεις (naftemporiki.gr)

Στο πρώτο βήμα για την έναρξη των διαδικασιών για την αδειοδότηση των περιφερειακών και τοπικών τηλεοπτικών σταθμών για επίγειες ψηφιακές εκπομπές από την 1η Νοεμβρίου και μετά, προχώρησε χθες το ΕΣΡ το οποίο την Πέμπτη θα ορίσει τις σχετικές προθεσμίες για την κατάθεση αιτήσεων και την αξιολόγησή τους.

Όπως ανέφερε χθες, ο πρόεδρος της αρχής Ιωάννης Λασκαρίδης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών ΜΜΕ, «κατ' εφαρμογή των όσων ορίζει ο ν.3592/07, το Συμβούλιο προχώρησε στη σύσταση ειδικού Κλιμακίου για την Εξέταση των Αιτήσεων Χορήγησης Συχνοτήτων Ψηφιακής Εκπομπής Προγράμματος Τηλεοπτικών Σταθμών Περιφερειακής και Τοπικής Εμβέλειας».

Στο Κλιμάκιο συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης ως προεδρεύων και τα μέλη Εύη Δεμίρη, Ίρις Αυδή και Κωσταντίνος Αποστολάς. Ειδικοί Επιστήμονες του Κλιμακίου ορίστηκαν οι νομικοί Αλέξανδρος Οικονόμου, Χρυσούλα Τσίγκου, και Γεώργιος Αναγνωσταράς.

Ο ρόλος του Οργάνου

Το Κλιμάκιο αυτό, είπε ο κ. Λασκαρίδης, θα καθορίσει ποιοι και πόσοι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, θα εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα στο στάδιο της πιλοτικής εκπομπής σε ολόκληρη την Ελλάδα, και από ποιες συχνότητες.

Παράλληλα ανέφερε ότι μεθαύριο Πέμπτη σε σχετική συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα του προσδιορισμού καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής και εξέτασης αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους. Η ημερομηνία αυτή θα καθορισθεί προκειμένου, όταν θα γίνει η αξιολόγηση των αιτήσεων, το Κλιμάκιο να έχει συνολική εικόνα για το ποιοι και πόσοι ζητούν άδεια εκπομπής σε κάθε περιοχή και αναλόγως να κινηθούν.

Σημειώνεται ότι οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας μπορούν να εκπέμψουν από την 1η Νοεμβρίου και μετά ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα χωρίς καμία αξιολόγηση.

Λιγότερη η προσφορά

Μείζον θέμα και αναστάτωση αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιφέρεια, λόγω της μεγάλης διαφοράς που θα υπάρξει μεταξύ της «προσφοράς και της ζήτησης» αδειών.

Ο αριθμός των ψηφιακών συχνοτήτων εκπομπής για τους περιφερειακούς σταθμούς σε πανελλήνια κλίμακα ανέρχεται σε 8 συχνότητες, νούμερο που «χωρά» μέχρι 32 κανάλια.

Ο αριθμός αυτός των καναλιών είναι κατά πολύ μικρότερος από τον συνολικό αριθμό των μέχρι σήμερα νομίμως λειτουργούντων περιφερειακών αλλά και τοπικών σταθμών -παρά το ότι οι τελευταίοι μελλοντικά καταργούνται- που ξεπερνούν τους 120 και οι οποίοι έχουν δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεως.

Ως εκ τούτου, η επισταμένη αξιολόγηση των αιτήσεων είναι «μονόδρομος» για το Κλιμάκιο και επισημαίνεται ότι αυτή θα γίνει -σύμφωνα με όσο προβλέπει ο νόμος- βάσει του κριτηρίου της προγραμματικής πληρότητας.

Να αναφερθεί ότι όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, μέσα από το κριτήριο αυτό θα εξεταστεί η πληρότητα των προγραμμάτων από κάθε άποψη, τόσο από πλευράς χρόνου μετάδοσης δηλαδή (ποσοτικά) όσο και ποιοτικά.

Ανακατατάξεις

Πρέπει να τονιστεί ότι η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ανακατατάξεις στο τηλεοπτικό πεδίο της περιφέρειας, αφού ισοδυναμεί με μια «μικρή» -αλλά καθοριστική για τη συνέχεια- αδειοδότηση για τους περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η αδειοδότηση αυτή ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα», αφού όποιος δεν εξασφαλίσει τη λειτουργία του -μέσω της διαδικασίας αυτής- στο πιλοτικό στάδιο ψηφιακών εκπομπών, αποκλείεται βάσει νόμου, από το δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία για την εκπομπή στο στάδιο της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή τεχνολογία και ως εκ τούτου θα μέσα στα επόμενα χρόνια «μαθηματικά» θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διακοπή δραστηριοτήτων.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και το βασικό λόγο υποβολής αιτήσεως από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στην περιφέρεια σταθμών, καθώς και το βασικό λόγο για την οποιαδήποτε έριδα ή δυσαρέσκεια υπάρξει στη συνέχεια της διαδικασίας.

Ερωτήματα

Ήδη πάντως και ενώ η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στα «σπάργανα», ανακύπτουν τα πρώτα εύλογα ερωτήματα.

Για παράδειγμα, βάσει ποιου προγράμματος θα αξιολογηθούν δύο τοπικοί σταθμοί που θα αποφασίσουν να συγχωνευθούν διεκδικώντας άδεια -όπως προβλέπει ο νέος νόμος, δίνοντας μάλιστα και προτεραιότητα σε τέτοιου είδους κινήσεις με επιπλέον μοριοδότηση στην πλήρη διαδικασία αξιολόγησης-, αφού το πρόγραμμα που θα μεταδίδουν αλλά και οι εργαζόμενοι που θα απασχολούν, θα υπάρχει μόνο «επί χάρτου».

Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί ότι αυτός που θα εξασφαλίσει τελικά άδεια για το πιλοτικό στάδιο - αφήνοντας απέξω κάποιον άλλο-, θα πληροί σε όλο το διάστημα τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας, πράγμα απαραίτητο αφού ουσιαστικά η αδειοδότηση αυτή αποτελεί «πρόκριμα» για την τελική αδειοδότηση.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ  -   (www.naftemporiki.gr)

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Επίγεια Τηλεόρασ...

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ '4Ε' ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  HD δοκιμές STAR & SKAI από DIGEA σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

  Το νέο τηλεοπτικό κανάλι 'Λυδία' στο multiplex της Digea σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

  Αλλαγή ψηφιακών συχνοτήτων της ΝΕΡΙΤ σε ΒΔ Αττική, Ν.Εύβοια και Αρκαδία.

  Analog switch off στην Πελοπόννησο από την DIGEA.

  Πανελλαδική κάλυψη για τη ΝΕΡΙΤ sports.

  Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με το τεχνοοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των Ανώτατων Ορίων Τιμών (ΑΟΤ) για την υπηρεσία μεταφοράς και διανομής περιεχομένου εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

  Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την τιμή εκκίνησης των αδειών ψηφιακής τηλεόρασης. (infocom.gr)

  Εκχώρηση φάσματος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στη «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗ− ΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.).

  Η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ - 2656 εργαζόμενοι απολύονται (ert.gr)

  Δημόσια Διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

  Αναβολή Ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων

  Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του 902 στον πάροχο DIGEA.

  Πρόβλημα μετάδοσης αντιμετωπίζουν DIGEA και ΟΤΕ TV σε επίγεια και δορυφορική τηλεόραση.

  Euronews εναντίον Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στο ΕΣΡ. (tovima.gr)

  Τεχνικό βοήθημα με λεπτομερείς πληροφορίες για τις ακριβείς περιοχές κάλυψης της ψηφιακής τηλεόρασης από την IKUSI HELLAS

  Το πρόγραμμα της τηλεόρασης 4 Ε αναμεταδίδεται και στην Αττική.

  Επιχειρήσεις από την ΕΕΤΤ για τη διακοπή παρανόμων ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών.

  Αλλαγή συχνότητας του πρώτου multiplex της DIGEA στην Θεσσαλονίκη.

  Αναλογικό switch off στην Θεσσαλονίκη.

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 93
Σύνολο Χρηστών 93
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1
2
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007