Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Hardware News - Crypt News
Kathrein 910 . HDTV - linux - satellite PVR

Αν στον τίτλο αυτού του άρθρου προσθέσουμε και το χαρακτηριστικό Lan, τότε σίγουρα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχουμε να κάνουμε με μία πολύ αξιόλογη συσκευή που ..λίγο πολύ τα έχει όλα…ακόμα και τον «Γερμανό» της. Όλα αυτά ανεβάζουν το ενδιαφέρον μας να εξετάσουμε κατά πόσο αυτή η τόσο όμορφη συσκευή που έφτασε στα γραφεία του περιοδικού συνδυάζει αρμονικά το Linuxμε την δορυφορική λήψη.           

            Ο Kathrein 910si/sw (το μοντέλο υπάρχει σε ασημί και μαύρο χρώμα) μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί είναι δυναμικό come back μιας μεγάλης Γερμανικής εταιρίας στον χώρο της δορυφορικής λήψης, την στιγμή που όλα τα μεγάλα παραδοσιακά ονόματα του χώρου (Nokia, Echostar, Philips)  έχουν εγκαταλείψει την κατασκευή εδώ και χρόνια. Μάλιστα η Kathrein κάνει το μεγάλο άνοιγμα «ακούγοντας» την αγορά, που ζητά πλέον συσκευές με firmware ανοιχτής αρχιτεκτονικής, και παρουσίασε ένα δέκτη με λειτουργικό Linux και δικτυακές ικανότητες που υπόσχονται πολλά για το μέλλον.
            Η συσκευή οπτικά είναι πολύ όμορφη με μία λιτή πρόσοψη που διαθέτει μια μεγάλη VFD οθόνη 16 ψηφίων στο κέντρο και ένα περιστροφικό διακόπτη δεξιά ο οποίος εξυπηρετεί την αλλαγή καναλιών, την αυξομείωση της έντασης του ήχου αλλά και με την πίεση θέτει τον δέκτη σε κατάσταση stand by. Η όλη όψη θυμίζει λίγο από αναλογικό ραδιόφωνο εποχής …με σύγχρονες γραμμές. Ανοίγοντας το καπάκι της πρόσοψης που υπάρχει αριστερά εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια των δυνατοτήτων του δέκτη . Δύο θύρες Common Interface μία USB 2.0 και 4 πλήκτρα ελέγχου των βασικών λειτουργιών του δέκτη συνεργαζόμενα με το πιεζο-περιστροφικό χειριστήριο. Στην πίσω όψη διαθέτει εκτός από τον διακόπτη παροχής τάσεως στην συσκευή (απαραίτητο στην περίπτωση του Linux και των πειραματισμών του χρήστη) μία θύρα data input-output RS-232 , μία οπτική ψηφιακή έξοδο ήχου , μία HDMI ψηφιακή έξοδο εικόνας ήχου , θύρα Ethernet , 2 επιπλέον USB host version 2.0, καθώς και τα κλασσικά SCART για τηλεόραση και VCR, αλλά και RCA εξόδους τόσο για composite όσο και για component video.
            Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Kathrein είναι ότι λαμβάνει DVB-S και DVB-S2 streams, αποκωδικοποιεί MPEG2 και MPEG4/H.264 video, διαθέτει μνήμη για 4000 τουλάχιστον κανάλια και μετατρέπεται σε PVR όταν ο χρήστης συνδέσει στις θύρες USB της πίσω όψης ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο. Το firmware δοκιμής που είχαμε στα χέρια μας ήταν το 1.04 το οποίο υποστηρίζει 8 γλώσσες στις οποίες όμως προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελληνική (αναμένεται σε επόμενο firmware update). Επίσης το λειτουργικό δοκιμής υποστήριζε μόνο DiSEqC 1.0 για χρήση μικροδιακοπτών μέχρι 4 δορυφόρους αλλά όπως πληροφορηθήκαμε από την Γερμανική εταιρία στο μέλλον θα ενσωματωθεί DiSEqC 1.2 για χρήση μοτέρ.
            Χωρίς να χάσουμε χρόνο συνδέσαμε τον δημιούργημα της Kathrein σε μία HDTV ready τηλεόραση και ξεκινήσαμε. Αρχικά όπως ήταν φυσιολογικό μας ο δέκτης μας καλωσόρισε στα γερμανικά αλλά ήταν εύκολη η αλλαγή της γλώσσας στα Αγγλικά μέσα από το wizard που ήδη είχε ξεκινήσει στην οθόνη. Η πρώτη εντύπωση που δίνουν τα menu είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία συσκευή που διαθέτει «κλειστό» δικό της firmware, παρά linux based. Η ταχύτητα και όψη των γραφικών «κρύβουν» πολύ καλά την δύναμη του ανοιχτού κώδικά προσφέροντας παράλληλα την ευκολία και την απλότητα που χρειάζεται ο χρήστης για τον έλεγχο του δέκτη.
            Το σύστημα λήψης που κάναμε χρήση κατά την δοκιμή ήταν ένα multiswitch 2 δορυφόρων Hotbird και Astra. Η αναζήτηση και στους 2 δορυφόρους ήταν ταχύτατη. Σε πρώτη φάση επιτρέψαμε στον δέκτη να αναζητήσει αυτόματα τα προγράμματα επιλέγοντας σαν φίλτρο τα ελεύθερα κανάλια. Στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε χειροκίνητη αναζήτηση στους αναμεταδότες της Nova στον δορυφόρο Hotbird για να ελέγξουμε την συμπεριφορά του δέκτη απέναντι στα Irdeto και Alphacrypt PCMCIA καθώς και στην κάρτα συνδρομής. Ο δέκτης συνεργάστηκε τελικά άψογα και αποκωδικοποίησε το πακέτο της Νοva και με τα δύο CI με zeta card . Το EPG αναγνώρισε το Αγγλικό κείμενο της Nova και το παρουσίασε κανονικά.
            Οι λίστες που έχει στην διάθεσή του ο χρήστης άμεσα μετά την αναζήτηση είναι 3 και εξυπηρετούνται από τα χρωματιστά πλήκτρα του χειριστηρίου (Favorites , All satellites και Alphabetically) . Στην λίστα Favorite βέβαια μπορούμε να αντιστοιχήσουμε όποια κατηγορία θέλουμε αν πριν έχουμε πιέσει το αντίστοιχο πλήκτρο και επιλέξουμε κατηγορία. Η πρώτη κατηγορία favorite που έχει επιλεγμένη ο κατασκευαστής είναι φυσικά τα HDTV κανάλια. Με την ευκαιρία να πούμε ότι τα ελεύθερα HDTV κανάλια που εκπέμπονται στους δορυφόρους είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η πλειονότητα αυτών ευτυχώς βρίσκεται στον δορυφόρο Astra 19.2 ανατολικά αλλά μία ελεύθερη εκπομπή βρίσκεται και στον δικό μας Hellas Sat 2 για να μην έχουμε παράπονο. Δεν σας κρύβω όμως ότι τις περισσότερες ώρες της δοκιμής είχαμε γυρίσει το κάτοπτρο στις 9 μοίρες ανατολικά και χαλαρώναμε με το Melody Zen HD….ίσως το καλύτερο ελεύθερο πρόγραμμα HD που κάναμε λήψη. Τα τοπία και τα τρεχούμενα νερά αναδεικνύουν την HDTV μετάδοση καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα.
            Η επόμενη κίνησή μας ήταν να ελέγξουμε την χρήση του δέκτη ως PVR., λειτουργία η οποία δεν υπήρχε από την πρώτη παρουσίαση του Kathrein στην αγορά, αλλά εμφανίσθηκε με την αναβάθμιση του λειτουργικού στην έκδοση 1.04. Συνδέσαμε ένα USB δίσκο 2,5 ιντσών στην εμπρόσθιας USB θύρα και εκεί μας περίμενε μία μικρή έκπληξη . Στην οθόνη του δέκτη εμφανίσθηκε ένα μήνυμα στα Αγγλικά που μας προέτρεπε να συνδέσουμε τον σκληρό δίσκο στην πίσω USB host θύρα αν θέλουμε να κάνουμε εγγραφή προγράμματος. Το εμπρόσθιο USB μάλλον προορίζεται μόνο για USB sticks και για προβολή εικόνων και mp3 (για κάποιες άμεσες εφαρμογές δηλαδή). Με τα κατάλληλα πλήκτρα που περιλαμβάνει το χειριστήριο πραγματοποιήσαμε μία δοκιμαστική εγγραφή στον δίσκο , διάρκειας 5 λεπτών . Στην συνέχεια αποσυνδέσαμε τον σκληρό δίσκο από τον Kathrein και τον συνδέσαμε στο Desktop PC. Διαπιστώσαμε ότι ο Kathrein είχε δημιουργήσει ένα υποκατάλογο με το όνομά του μέσα στον οποίο είχε άλλον ένα με τίτλο Video και μέσα ένα τρίτο με τίτλο το όνομα του καναλιού από το οποίο πραγματοποιήσαμε εγγραφή μαζί με την ημερομηνία εγγραφής. Η κατηγοριοποίηση των εγγραφών με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ βοηθητική για τον χρήστη ο οποίος δεν έχει να αναζητά στην συνέχεια το αρχείο μέσα σε πολλά άλλα. Το αρχείο MPEG2 που δημιούργησε ο δέκτης κατά την δοκιμαστική εγγραφή είχε κατάληξη TRP και ήταν άμεσα αναγνωρίσιμο από τον Windows Media Player καθώς και από το VLC που είχαμε στον υπολογιστή μας. Και τα δύο players παρουσίασαν το αρχείο χωρίς προβλήματα. Από πλευράς επεξεργασίας το κάναμε εισαγωγή στο DVR Studio Pro το οποίο μας ενημέρωσε ότι η ανάλυση δεν ταίριαζε στο φορμάτ του DVD και ήταν έτοιμο για το transcoding ώστε να καταφέρει να το εγγράψει στην συνέχεια.
            Η επόμενη κίνηση ήταν να πραγματοποιήσουμε μία HDTV εγγραφή ώστε να την παρακολουθήσουμε στο PC μας αργότερα . Το κανάλι δοκιμής ήταν το AnixeHD στον Astra το οποίο είχε μετάδοση MPEG4 περίπου 20Mbps εικόνα και 448 Kbps ήχου. To αρχείο μεταφέρθηκε και έπαιξε κανονικά από το Power DVD της Cyberink αλλά και από τον Windows Media Player (πάλι όμως με τον Mpeg4 decoder της Cyberlink) με λίγα σπασίματα σε CPU Intel P4 στα 3,2 GHz.
 
            Γενικά ο Kathrein είναι ένας ολοκληρωμένος δέκτης με δυνατότητα εξωτερικού PVRμε ταχύτατη λειτουργία . Το Linux είναι καλά «κρυμμένο» ώστε να μην απογοητεύει τον απλό χρήστη με δύσκολα menu, επιτρέποντας όμως και στον δυνατό χρήστη την επέμβαση μέσω ethernet για τα «παραπάνω».  Η πρώτη επαφή που είχαμε με τον δέκτη μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ιδιαίτερα όταν είδαμε ότι από το internet του παρέχεται επιπλέον υποστήριξη με ανεπίσημα λογισμικά τα οποία απογειώνουν τις δυνατότητες αποκρυπτοποίησης καναλιών. Τον διάστημα αυτό θα φορτώσουμε μερικά από τα ανεπίσημα λογισμικά και θα σας παρουσιάσουμε τα συμπεράσματά μας στο επόμενο τεύχος .
 
Μας άρεσαν
Η ταχύτητα και η απλότητα στην λειτουργία.
Το εξωτερικό PVR στην USB θύρα.
 
Δεν μας άρεσε
Η αργοπορία στην υλοποίηση του DiSEqC 1.2
 
 
 
Είδος Λήψης : Ψηφιακό DVB-S /DVB-S2
Είδος αποκωδικοποίησης : MPEG2 / MPEG4 H.264
CAM/CAS : 2 PCMCIA ports
Ελληνικό menu : OXI
Ελληνικό EPG : OXI
Ελληνικό Teletext : OXI
Symbol rate : 2-45 MSps
Συνδέσεις : 1xSat tuner , 2xSCART, 1xRCA composite video out, 1xRCA component video out , 1x RS232, 1x Ethernet, 1x SPDIF out (oprical), 3xUSB Host ports, 1xHDMI
Αλλα χαρακτηριστικά : DiSEqC 1.0 , PIP, PVR , HDTV  576i 576p 720p 1080i , 16MB Flash – 128 MB SDRAM
CPU : 200MHz
Αναβάθμιση : Από υπολογιστή
Firmware δοκιμής : 1.04
 
Τον δέκτη μας παραχώρησε η εταιρία  ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ τηλ. 210 8230280
Digital TVSAT magazine τεύχος 111
Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Hardware News - ...

  Ενημέρωση & Εμπειρία Αγορών με την μοναδική τεχνολογία φυσικής κίνησης NEVMA από την Θράκη.

  Νέα κατηγορία προΐόντων Diamond και νέα τηλεόραση Super Smart TV από την MLS.

  Transport Stream Analyzer από HD Ranger2 της PROMAX

  Νέες αναβαθμίσεις δεκτών (PACE Zapper 831 (L37) και PACE PVR 865 (L24)

  Με επιτυχία η συμμετοχή της Lemco στην AngaCom 2014.

  GAP-FILLERS και ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ TELEVES

  Νέο website B2B από την Lemco. (Δελτίο τύπου)

  Νέες Αναβαθμίσεις HD 831 & PVR HD 865 από την NOVA.

  HD Ranger 2: το κορυφαίο όργανο της αγοράς.

  Edision HD XFinder. Ένα combo Sat/DTT finder με προοπτικές ....

  3D EDISION-INDELEX by Electronica 2013

  Οι τεχνολογικές ημερίδες της IKUSI Hellas στην Electronica.

  IKUSI Hellas: Νέος τιμοκατάλογος για το 2013 από την IKUSI. (Δελτίο τύπου)

  Νέο B2B ηλεκτρονικό κατάστημα από την SATVISION. (Δελτίο τύπου)

  Ψηφιακός διαμορφωτής IKUSI MAC Home με δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων βίντεο

  DT-511: Νέος ψηφιακός επαγγελματικός HD διαμορφωτής HDMI σε DVB-T.

  Ο νέος δέκτης VU+ SOLO II διαθέσιμος από την Majar

  H Panasonic παρουσίασε τη μεγαλύτερη στον κόσμο οθόνη1 Plasma 3D που δεν απαιτεί τη χρήση γυαλιών.

  EdiTab - tablet από την EDISION

  Διαθέσιμο το OS X Mountain Lion.

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 74
Σύνολο Χρηστών 74
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007