Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Επίγεια Τηλεόραση
Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στο 10ο συνέδριο Infocom2008

Στο φετινό 10ο συνέδριο Infocom 2008 ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο τομέας της ψηφιακής τηλεόρασης. Ο λόγος είναι η ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου 2008 που από την πρόσφατη Κ.Υ.Α επιλέχθηκε ως ημερομηνία έναρξης της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της επίγειας τηλεόρασης. Εμείς ήμασταν εκεί και παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή και τις τρεις θεματικές ενότητες βγάζοντας τα δικά μας συμπεράσματα τα οποία θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.  Στην πρώτη ενότητα συντονιστής ήταν ο κ. Βασίλης Γκόλτσιος Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων με μεγάλη πείρα που πηγάζει και από την κρατική και από την ιδιωτική τηλεόραση. Την ενότητα άνοιξε ο καθηγητής Βαγγέλης Πάλης ο οποίος ανέπτυξε τα προτερήματα της ψηφιακής τεχνολογίας και τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς όσον αφορά το μέρισμα του εναπομείναντος φάσματος μετά από την μετάβαση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εταιρία Microsoft η οποία ήδη έχει πλησιάσει ξένες κυβερνήσεις για την εκμετάλλευση του μερίσματος. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Λάζαρος Πραγιάτης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ ο οποίος αναφέρθηκε και εκείνος στην θεωρία του DVB-T και του επερχόμενου DVB-T2 επικεντρώνοντας στον τομέα της λήψης και των τεχνολογιών για αυτόματο συντονισμό των φίλτρων εισόδου των δεκτών ώστε να αποφύγουμε τον περιορισμό των Taboo channels τα οποία είναι τα ακριβώς διπλανά κανάλια από το βασικό που εκπέμπει ένα ψηφιακό stream.

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο κυμάνθηκε η παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή της εταιρίας R.F Hellas κ. Πάνου Σπυρόπουλου ο οποίος ανέπτυξε και εκείνος με την σειρά του τα προτερήματα του DVB-T2 σε σχέση με το σημερινό DVB-T, κυρίως όσον αφορά το SFN και την χωρητικότητα. Λεπτομέρειες που αφορούν το multiplexing  ανέλυσε ο κ. Κωνσταντίνος Σεργιάδης Τεχνικός Διευθυντής broadcasting της εταιρίας Telmaco που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την Tandberg. Παρουσιάστηκε το multiplex που έχει στηθεί στην Ε.Ρ.Τ για τα κανάλια Plus καθώς και για το επερχόμενο μπουκέτο με τα κρατικά προγράμματα ΕΤ1,ΝΕΤ και ΕΤ3. Ως highlight αναφέρθηκε ότι το ιδιωτικό STAR Channel είναι ήδη έτοιμο να εκπέμψει ψηφιακά (ενώ ήδη πραγματοποιεί δοκιμές) φυσικά με multiplexers της Tandberg και αυτό.
Από τις υπόλοιπες ενότητες μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίαζε η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Αποστολά λόγω τις πρόσφατης Κ.Υ.Α η οποία όρισε στο Ε.Σ.Ρ την πραγματοποίηση ελέγχου και απόδοση σε συγκεκριμένο αριθμό τηλεοπτικών σταθμών θετικής γνωμοδότησης όσον αφορά την πληρότητα προγράμματος ώστε αυτοί στην συνέχεια να μπορέσουν να εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα. Αναφέρθηκε ρητά ότι ο έλεγχος αυτός αφορά μόνο τους περιφερειακούς σταθμούς και όχι τους πανελλήνιους ιδιωτικούς, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα αυτό από 1η Νοεμβρίου. Η παρουσία του κ. Μιχάλη Πορτοκάλη, αν και σύντομη λόγω κάποιων υποχρεώσεων στην Ε.Ρ.Τ, ήταν καταλυτική αφού στον θέμα της ψηφιακής μετάβασης πρώτο λόγο έχει ο κρατικός φορέας μέσω του πιλοτικού πακέτου των καναλιών Plus. Αναφέρθηκε στην όλη προσπάθεια για την εγκατάσταση του (SFN) δικτύου στο λεκανοπέδιο (που είναι και από τα δυσκολότερα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη λόγο της μεγάλης απόστασης μεταξύ των κέντρων εκπομπής), καθώς και για τις μετέπειτα διορθώσεις. Αυτή την στιγμή το Single Frequency Network εκπέμπει με ωφέλιμο data rate 16,8Mbps για τα 4 κανάλια που εκπέμπει με δυναμική απόδοση bandwidth, και με στοιχεία λήψης Ch 48UHF - FEC ¾ - 16 QAM - GI 1/8 και FFT 8K. Τέλος παρουσίασε το DVB-T2 το οποίο πλέον αποτελεί επίσημο τρόπο μετάδοσης στην Ευρωπαϊκή ένωση και ανέλυσε με την σειρά του τα μεγάλα προτερήματα τόσο του DVB-T2 όσο και της συμπίεσης MPEG4.
Αίσθηση τέλος εμφάνισε η παρουσίαση του κ. Πέικου Δημήτρη από την εταιρία Sports.comm ο οποίος ανέλυσε την σπουδαιότητα του content μετά την ψηφιακή μετάβαση καθώς και της διαδραστικής τηλεόρασης που θα υπάρξει από αυτή. Επικεντρώθηκε κυρίως στην IPTV η οποία είναι και αυτή με την σειρά της ένας τρόπος ψηφιακή μετάδοσης αλλά με φορέα το internet, αναφέροντας ότι το χειμώνα που μας έρχεται θα δούμε πολλές δημιουργίες της εταιρίας του στους παρόχους IPTV που υπάρχουν ήδη αλλά και εκείνους που ετοιμάζονται.
Το κλείσιμο του τομέα ψηφιακής τηλεόρασης έκανε η κ. Βίκυ Παπαφιλίππου πρόεδρος της Τηλεόρασης Ελληνικής Περιφέρειας η οποία παρουσίασε τους φόβους και την αγωνία της περιφερειακής τηλεόρασης για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ζητώντας από το κράτος να επιτρέψει στην Τ.Ε.Π να συμμετάσχει στον εθνικό πάροχο του δικτύου που ετοιμάζεται, ώστε να μπορεί να έχει ένα λόγο στις εξελίξεις.
 
Τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από το 10ο συνέδριο Infocom όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση είναι: ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν 22 νέα κέντρα εκπομπής (στα σημεία που έχουν οριστεί από τον νόμο) με διπλούς ιστούς και κεραιοσυστήματα με back up στα οποία με combiners θα εκπέμπουν όλα τα μπουκέτα. Τα σημεία εκπομπής θα είναι υπό τον έλεγχο του εθνικού παρόχου που θα αναλάβει την λειτουργία τους.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση του ελέγχου πληρότητας προγράμματος των περιφερειακών καναλιών από το Ε.Σ.Ρ, το πρωτόκολλο του οποίου μάλιστα δέχθηκε πάνω από 100 αιτήσεις τηλεοπτικών σταθμών μέχρι την ημέρα του συνεδρίου. Σε ερώτησή μας μάλιστα για το αν μετά την άδεια από το Ε.Σ.Ρ ένας περιφεριακός σταθμός έχει το δικαίωμα να εκπέμψει ψηφιακά το πρόγραμμά του, λάβαμε από τον κ. Αποστολά αρνητική απάντηση παραπέμποντάς μας στην Ε.Ε.Τ.Τ και αναφέροντας ότι κανείς δεν μπορεί να εκπέμψει ψηφιακό πρόγραμμα με την θετική γνωμοδότηση που θα λάβει από το Ε.Σ.Ρ.
Δεν θα επιτραπεί σε κανένα τηλεοπτικό σταθμό κατά την μεταβατική περίοδο να μεταδώσει πρόγραμμα πέρα του ήδη υπάρχοντος αναλογικού. Έτσι χαλάνε τα σχέδια κάποιων οι οποίοι είχαν στο νου τους την δημιουργία νέων προγραμμάτων και εισαγωγή τους στο ψηφιακό μπουκέτο. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι ήταν έκδηλη ο επιθυμία όλων, να μην δημιουργηθεί στην ψηφιακή τηλεόραση το ίδιο χάος που επικρατεί σήμερα στην αναλογική.
 
Με την ελπίδα ότι του χρόνου θα έχουμε αρκετή εξέλιξη στο θέμα Ψηφιακή Τηλεόραση στην Ελλάδα περιμένουμε το 11ο συνέδριο το 2009…

www.sat.gr - www.dvbt.gr - www.ipnews.gr

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Επίγεια Τηλεόρασ...

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ '4Ε' ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  HD δοκιμές STAR & SKAI από DIGEA σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

  Το νέο τηλεοπτικό κανάλι 'Λυδία' στο multiplex της Digea σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

  Αλλαγή ψηφιακών συχνοτήτων της ΝΕΡΙΤ σε ΒΔ Αττική, Ν.Εύβοια και Αρκαδία.

  Analog switch off στην Πελοπόννησο από την DIGEA.

  Πανελλαδική κάλυψη για τη ΝΕΡΙΤ sports.

  Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με το τεχνοοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των Ανώτατων Ορίων Τιμών (ΑΟΤ) για την υπηρεσία μεταφοράς και διανομής περιεχομένου εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

  Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την τιμή εκκίνησης των αδειών ψηφιακής τηλεόρασης. (infocom.gr)

  Εκχώρηση φάσματος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στη «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗ− ΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.).

  Η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ - 2656 εργαζόμενοι απολύονται (ert.gr)

  Δημόσια Διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

  Αναβολή Ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων

  Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του 902 στον πάροχο DIGEA.

  Πρόβλημα μετάδοσης αντιμετωπίζουν DIGEA και ΟΤΕ TV σε επίγεια και δορυφορική τηλεόραση.

  Euronews εναντίον Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στο ΕΣΡ. (tovima.gr)

  Τεχνικό βοήθημα με λεπτομερείς πληροφορίες για τις ακριβείς περιοχές κάλυψης της ψηφιακής τηλεόρασης από την IKUSI HELLAS

  Το πρόγραμμα της τηλεόρασης 4 Ε αναμεταδίδεται και στην Αττική.

  Επιχειρήσεις από την ΕΕΤΤ για τη διακοπή παρανόμων ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών.

  Αλλαγή συχνότητας του πρώτου multiplex της DIGEA στην Θεσσαλονίκη.

  Αναλογικό switch off στην Θεσσαλονίκη.

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 88
Σύνολο Χρηστών 88
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1
2
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007