Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Επίγεια Τηλεόραση
Ημερίδα της ΕΕΤΤ« ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Προκλήσεις και Ευκαιρίες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 24/2/2009 η Ημερίδα της ΕΕΤΤ με θέμα: « ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Προκλήσεις και Ευκαιρίες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Κατερίνα Μπατζελή.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, αναφέρθηκε σε μία σειρά νέων αρμοδιοτήτων που απέκτησε η ΕΕΤΤ με την τροποποίηση του νομικού πλαισίου, όπως της αδειοδότησης και ελέγχου των παρόχων ενσύρματων και ασύρματων δικτύων ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, της επιτροπής ανταγωνισμού για τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, της σύνταξης κανονισμού για την εγκατάσταση εξοπλισμού εντός των πάρκων κεραιών, της εποπτείας και ελέγχου του τηλεοπτικού φάσματος και των τεχνικών χαρακτηριστικών εκπομπής, καθώς επίσης και της έκφρασης γνώμης σε πλήθος θεμάτων συμπεριλαμβανομένων και των χαρτών συχνοτήτων. Δίνοντας έμφαση στους στόχους της Ημερίδας, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε ότι η βασική επιδίωξή της είναι « να φέρει στην επιφάνεια το θέμα του ψηφιακού μερίσματος και να συμβάλει ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς (τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, παραγωγοί και πάροχοι οπτικοακουστικών υπηρεσιών και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας) να εμπλακούν ενεργά στη συζήτηση, ώστε να καταλάβει καλύτερα ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να αναζητηθούν μεθοδεύσεις στενής τους συνεργασίας, για την μεγιστοποίηση των ωφελειών προς τους πολίτες και τους καταναλωτές».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, έθεσε προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις για δύο βασικά θέματα: την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή ραδιοτηλεόραση και την βέλτιστη αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος. Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

Άμεση σύσταση Συντονιστικού Οργάνου.
Άμεση έναρξη προσωρινής ψηφιακής μετάδοσης από τα εγκριθέντα σημεία εκπομπής,
Καθορισμός Πάρκων Κεραιών,
Η προσωρινή αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών να γίνει σταδιακά και με μελετημένα βήματα (και, κατά προτίμηση, εκτός των 790 – 862 MHz).
Κατάστρωση μέσα στο 2009 εθνικής στρατηγικής για: α) το απελευθερωμένο φάσμα και β) το ψηφιακό μέρισμα που θα προκύψει μετά την μεταβατική περίοδο.
Επίσπευση προσπαθειών για την ταχεία και ομαλή αδειοδότηση της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ο κ. Αλεξανδρίδης ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σύγκλιση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και επεσήμανε ότι: «Η ΕΕΤΤ έχει ανακηρύξει το 2009 ως « Έτος Ευρυζωνικής Σύγκλισης των Τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ» και έχει προγραμματίσει αντίστοιχες δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζει μελέτη για την αποδοτικότερη και αρτιότερη αξιοποίηση των ραδιοσυχνοτήτων που θα απελευθερωθούν για ηλεκτρονικές επικοινωνίες και οπτικοακουστικές υπηρεσίες, με την αντίστοιχη ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που εναλλακτικά σενάρια θα έχουν στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Τέλος, ως ο εποπτικός βραχίονας και βασικός τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ραδιοσυχνοτήτων, διαθέτει την σχετική εμπειρία και θεσμική θωράκιση και θα συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια μεθοδευμένης και αποτελεσματικής μετάβασης στην ψηφιακή εποχή».

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι «στη σημερινή πραγματικότητα οφείλουμε να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οδηγώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, στην πρωτοπορία των δυνάμεων που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες». Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σκοπεύει να αξιοποιήσει κάθε οικονομικό και ρυθμιστικό εργαλείο, για να εξασφαλίσει σε όλους του έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να συνδέονται ευρυζωνικά με το Διαδίκτυο».

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός έθεσε το ερώτημα: «ποιος θα επωφεληθεί από το ψηφιακό μέρισμα και πώς θα κατανεμηθούν οι νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη;». Στο σημείο αυτό τόνισε: «Στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων, που θα καθιστούν την ψηφιακή τεχνολογία προσιτή σε όλους τους πολίτες και επεσήμανε ότι πλέον έχουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες για καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση, όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους. Ακόμα περισσότερο έχουμε την ισχυρή βούληση να ακυρώσουμε ουσιαστικά την έννοια «περιφέρεια». Βασική αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη διαχέεται σε όλους τους πολίτες και ιδίως στους λιγότερο προνομιούχους που ζουν σε απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές εξαλείφοντας αποστάσεις και χρονικούς περιορισμούς. Με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αποκτούν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τηλε-ιατρική, και την τηλε-εκπαίδευση».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι «το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με στρατηγική, σχέδιο και συντονισμό φέρνει σήμερα κοντά στον πολίτη τον κόσμο του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η διαβούλευση για την κατανομή του ψηφιακού μερίσματος. Επιπλέον, αποτελεί ουσιαστική ανάγκη για την κοινωνία η βέλτιστη αξιοποίηση της χρήσης του. Τα παραπάνω είναι κομβικά σημεία στην προσπάθειά μας ο νέος ψηφιακός κόσμος που έρχεται, να γίνει πραγματικότητα για την Ελλάδα, τώρα».

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι «η δυναμική της σύγχρονης τεχνολογίας περνάει ως ένα νέο κύμα επανάστασης και στον χώρο του ραδιοφάσματος με την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή επίγεια τηλεόραση. Η κα Μπατζελή αναφέρθηκε στην ποσότητα φάσματος που θα απελευθερωθεί λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης των υποδομών που θα δημιουργηθούν από τη νέα ψηφιακή τεχνολογία και τόνισε ότι «πρόκειται για απελευθέρωση, όπου πέρα των νέων τεχνολογιών και υποδομών, αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, τον πλουραλισμό των παρόχων αλλά και την προσβασιμότητα των πολιτών σε νέες υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ηλεκτρονική υγεία, η ηλεκτρονική μάθηση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθίστανται πλέον δυνατές λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από το ίδιο το ψηφιακό μέρισμα».

Eπιπλέον, η κα Μπατζελή επεσήμανε: «Πριν όμως την οποιαδήποτε κατανομή ή ανακατανομή του ραδιοφάσματος και του ψηφιακού μερίσματος θα πρέπει να επισημανθεί η κύρια λειτουργία του. Δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη του δημόσιου αγαθού με θεμελιώδη κοινωνική και πολιτισμική αξία, για την ενημέρωση, την ελευθερία έκφρασης και επικοινωνίας, την εκπαίδευση και άλλες βασικές κοινωφελείς υπηρεσίες όπως η υγεία, και σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν στη λογική της εμπορευματοποίησης. Προσπάθησε να το πετύχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την αρχική της πρόταση αλλά συνάντησε κυκεώνα αντιδράσεων από όλους τους φορείς και από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις».

Η κα Μπατζελή ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφέροντας ότι «σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να περάσουμε σε μία νέα διαχείριση του ραδιοφάσματος που θα επιτρέψει τόσο την γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος όσο και την προσέγγιση μας με την ευρωπαϊκή πορεία της κοινωνίας της πληροφόρησης, των γνώσεων και των υπηρεσιών ενημέρωσης».
Οι ομιλίες και παρουσιάσεις των ομιλητών της Ημερίδας είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Δήμητρα Νικολακοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοσιών Σχέσεων, τηλ. 210 6151011, email: dnikolakopoulou@eett.gr

Δελτίο Τύπου - ΕΕΤΤ

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Επίγεια Τηλεόρασ...

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ '4Ε' ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  HD δοκιμές STAR & SKAI από DIGEA σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

  Το νέο τηλεοπτικό κανάλι 'Λυδία' στο multiplex της Digea σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

  Αλλαγή ψηφιακών συχνοτήτων της ΝΕΡΙΤ σε ΒΔ Αττική, Ν.Εύβοια και Αρκαδία.

  Analog switch off στην Πελοπόννησο από την DIGEA.

  Πανελλαδική κάλυψη για τη ΝΕΡΙΤ sports.

  Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με το τεχνοοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των Ανώτατων Ορίων Τιμών (ΑΟΤ) για την υπηρεσία μεταφοράς και διανομής περιεχομένου εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

  Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την τιμή εκκίνησης των αδειών ψηφιακής τηλεόρασης. (infocom.gr)

  Εκχώρηση φάσματος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στη «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗ− ΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.).

  Η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ - 2656 εργαζόμενοι απολύονται (ert.gr)

  Δημόσια Διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

  Αναβολή Ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων

  Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του 902 στον πάροχο DIGEA.

  Πρόβλημα μετάδοσης αντιμετωπίζουν DIGEA και ΟΤΕ TV σε επίγεια και δορυφορική τηλεόραση.

  Euronews εναντίον Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στο ΕΣΡ. (tovima.gr)

  Τεχνικό βοήθημα με λεπτομερείς πληροφορίες για τις ακριβείς περιοχές κάλυψης της ψηφιακής τηλεόρασης από την IKUSI HELLAS

  Το πρόγραμμα της τηλεόρασης 4 Ε αναμεταδίδεται και στην Αττική.

  Επιχειρήσεις από την ΕΕΤΤ για τη διακοπή παρανόμων ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών.

  Αλλαγή συχνότητας του πρώτου multiplex της DIGEA στην Θεσσαλονίκη.

  Αναλογικό switch off στην Θεσσαλονίκη.

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 106
Σύνολο Χρηστών 106
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1
2
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007