Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Mobile Networks
Κυβέρνηση και αγορά συναντήθηκαν στο 11ο Συνέδριο Info-ComWorld

Σημείο συνάντησης της αγοράς, των θεσμικών παραγόντων, αλλά και των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων αποτέλεσε και φέτος το 11ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld (www.info-com.gr), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009 στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι σημαντικοί ομιλητές, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας καθήλώσαν και φέτος το κοινό του Συνεδρίου που ξεπέρασε για μια ακόμα χρονιά τους 2000 συνέδρους. 

Ειδικότερα, ο υφυπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης παρουσίασε τις τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις ΤΠΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι: η προώθηση της ευρυζωνικότητας ώστε να καλυφθεί με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων όλη η χώρα, η επίσπευση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, και, μέσω αυτής, η ανακατανομή του ψηφιακού μερίσματος και τέλος η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, η κυβέρνηση θα προωθήσει το εθνικό σχέδιο για την δημιουργία υποδομής οπτικών ινών σε όλη την επικράτεια, ώστε η χώρα να εκτιναχθεί στην πρωτοπορία της χρήσης προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέχρι το 2015. Ο υφυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία σε συνεννόηση με την αγορά θα επιδιώξει να κλείσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, όπως, για παράδειγμα, η αδειοδότηση σταθμών βάσης για την κινητή τηλεφωνία, τα τέλη διέλευσης κ.λπ.

Θετική χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κ. Λεωνίδας Κανέλλος, την πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου ανοικτού δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (Fiber to the Home), που θα καλύψει 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 54 πόλεις της χώρας. Το δίκτυο οπτικών ινών θα αποτελέσει μια παθητική υποδομή ανοικτή σε όλους, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΤ, όπου όλοι οι πάροχοι θα έχουν δυνατότητα υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους. Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ θα συμβάλει στην δημιουργία ενός ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου που δεν θα υποθηκεύει τον υγιή ανταγωνισμό ή τη δημιουργία ασυμμετριών στην απελευθερωμένη αγορά.

Τις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Guido Kerkhoff, μέλος του Δ.Σ. της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του γερμανικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. O ίδιος ανέφερε ως επιτακτική ανάγκη την ανακατανομή του φάσματος συχνοτήτων (με την απόδοση «ψηφιακού μερίσματος» και την «ανακατανομή» των συχνοτήτων στο GSM), την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας, ενώ επεσήμανε την υψηλή φορολογία των κινητών υπηρεσιών στη χώρα μας, η οποία ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε. Τέλος, ο κ. Kerkhoff, επισήμανε την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΟΤΕ στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. «Ο ΟΤΕ είναι διατεθειμένος να επενδύσει στις οπτικές ίνες και με τη δική μας συνδρομή», είπε, χαρακτηριστικά.

«Σχέδια χωρίς οικονομική και αναπτυξιακή λογική και χωρίς ανάλογες επιτυχίες σε άλλα μέρη του κόσμου», χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, τα σχέδια των τελευταίων κυβερνήσεων σχετικά με το FTTH. O ίδιος έκανε λόγο για απαξίωση του έργου του ΟΤΕ, που συνιστά μια από τις ελάχιστες μηχανές της ελληνικής οικονομίας στην Ελλάδα. «Η αναπτυξιακή στρατηγική στις τηλεπικοινωνίες πρέπει να κρατηθεί μακριά από την πολιτικοποίηση και τον λαϊκισμό», είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αφήνοντας αιχμές, ότι πίσω από το σχέδιο FTTH, μπορεί να κρύβονται συμφέροντα. Τέλος, θεώρησε ως αδιανόητο το ελληνικό κράτος να ζητά τον έλεγχο του ΟΤΕ, όταν επί 15 χρόνια τον πουλά σε «φέτες».

Στις επιπτώσεις της ανάπτυξης των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, κα Έλλη Παγουρτζή. Η κα Παγουρτζή ανέφερε ότι η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα ανέρχεται στα επίπεδα του 16% την 1η Οκτωβρίου 2009 και μέχρι στιγμής έχει επηρεάσει καθοριστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας στη Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ κ. Γιώργος Στεφανόπουλος. Το στέλεχος της Ένωσης αναφέρθηκε στο γραφειοκρατικό και πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο και σημείωσε ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 2 έτη στην Ελλάδα έναντι 7,2 μηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην διαδικασία αδειοδότησης σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας.

Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου, η συζήτηση μεταξύ των κ. Μιχάλη Τσαμάζ (διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote), Νάσου Ζαρκαλή (αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Wind Ελλάς), Μιχάλη Αχιλλέως (γενικού διευθυντή της Cyta Ελλάς) και Αντώνη Κεραστάρη (διευθύνοντος συμβούλου της hellas online) αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Τα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη επεσήμαναν ότι η κρίση έχει ως αποτέλεσμα να φανούν οι αδυναμίες που υπήρχαν σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας ειδικότερα, η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά, παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι οι εταιρείες του κλάδου θα καταφέρουν να βγουν πιο δυνατές από αυτή.

Οι απόψεις σχετικά με την ωριμότητα της αγοράς IPTV στη χώρα μας, αλλά και το γεγονός αν υπάρχουν ή έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά ζητήματα της παροχής της υπηρεσίας, διέφεραν στην σχετική ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο «IPTV & Broadband: Η ευρυζωνικότητα στην καθημερινότητα». Ο κ. Παναγιώτης Μπαλέζος από πλευράς ΟΤΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τεχνικά θέματα, το IPTV αποτελεί σημαντική υπηρεσία πρωτεύουσας σημασίας για τον ΟΤΕ, ενώ το 70% της ζήτησης της υπηρεσίας καλύπτεται ήδη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Σούλα Έβανς (On Telecoms) θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, όσο ζητήματα περιεχομένου και ειδικότερα η επίλυση του «must carry obligation», δηλαδή η υποχρεωτική προβολή των ελευθέρων καναλιών στις IPTV πλατφόρμες. Από πλευράς hol, ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης τόνισε ότι απέχουμε αρκετά από την πλήρη ωρίμανση της υπηρεσίας τόσο σε τεχνικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Ο κ. Γιάννης Γαβριηλίδης της Wind-Tellas ανέφερε ότι τέθηκε προ 2ετίας το θέμα στην εταιρεία για τη διάθεση IPTV υπηρεσιών, ωστόσο ούτε τότε ούτε ακόμα και σήμερα θεωρεί ότι η αγορά είναι ώριμη για τέτοιες υπηρεσίες. Τέλος, ο κ. Ανδρέας Δούμουρας της Algonet-Netone τόνισε τη σημασία της ευρυζωνικότητας στην καθημερινότητα μέσα από πλήθος υπηρεσιών προς τον καταναλωτή και των πολίτη -όπως π.χ. υπηρεσίες e-government.

Την απαισιοδοξία τους εξέφρασαν οι παράγοντες της αγοράς για το κλείσιμο (switchover) της αναλογικής μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος στην χώρα μας μέχρι το 2012. Μιλώντας στην 2η Ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο «Ψηφιακό Μέρισμα: Επιλογές και ευκαιρίες», ο κ. Χρήστος Καψάλης, καθηγητής ΕΜΠ, είπε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (τηλεοπτικοί πάροχοι, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και ρυθμιστικές αρχές) συμφωνούν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση πριν αποδοθεί προς χρήση οποιοδήποτε ψηφιακό μέρισμα. Ο εκπρόσωπος των εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, κ. Γιώργος Στεφανόπουλος τόνισε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ότι ο στόχος του 2012 είναι «στο χέρι μας» να επιτευχθεί.

Τη διαπίστωση ότι τα δίκτυα επόμενης γενιάς και δη τα ασύρματα (LTE) είναι ήδη έτοιμα και κάποια έχουν ήδη τεθεί σε εμπορική λειτουργία εξέφρασαν οι ομιλητές της 1ης ενότητας, που είχε ως αντικείμενο: «Υποδομές: Η βάση της επόμενης γενιάς ευρυζωνικότητας». Η κεντρική ομιλήτρια, κ. Daphna Steinmetz, Vice President & Chief Innovation Officer της Comverse, περιέγραψε τον χρήστη ευρυζωνικών υποδομών του σήμερα ως «homo contextοus», δηλαδή ένα χρήστη που ανά πάσα στιγμή είναι συνδεδεμένος, αλλά και διατεθειμένος να μοιράζεται την κατάσταση που βιώνει (twitter, facebook κ.λπ.). Οι εκπρόσωποι των κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακών υποδομών συμφώνησαν ότι η επόμενη γενιά ασύρματης ευρυζωνικότητας (Long Term Evolution), τόσο σε επίπεδο δικτύων, όσο και σε επίπεδο τερματικών συσκευών θα αρχίσει εντός του 2010 να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της, ενώ από το 2012 οι ταχύτητες λήψης δεδομένων από κινητά δίκτυα θα εκτοξευθούν σε πάνω από 150 Mbps και το 2013 οι LTE συνδέσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα policy management των υποδομών για να αντιμετωπιστεί ο κανόνας «10-80» (το 10% των χρηστών καταναλώνει το 80% των διαθέσιμων πόρων του δικτύου), αντιμετώπισης του ζητήματος «dump pipe», αξιοποίησης του cloud computing και ανάπτυξη μιας cloud στρατηγικής, κ.α.

Τη δυναμική των νέων ψηφιακών μέσων ως εργαλεία διαφήμισης και marketing ανέδειξαν οι παράλληλες ενότητες που αφορούσαν το Interactive Marketing στο 11ο συνέδριο Info-Com World. Μια δυναμική που πηγάζει πρώτα από όλα στην ολοένα και αυξανόμενη σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία, όπως ανέδειξε η σχετική έρευνα της Focus Bari, την οποία παρουσίασαν στο πλαίσιο του συνεδρίου η κα Βαλέρια Τσάμη, γενική διευθύντρια της εταιρείας και η κα Άννα Καραδημητρίου, γενική διευθύντρια Ad Hoc Ερευνών αλλά και τις δυνατότητες για αποτελεσματικότερη και πιο στοχευμένη επικοινωνία που παρέχουν τα νέα ψηφιακά μέσα, Internet και κινητό τηλέφωνο, όπως ανέδειξαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών στις δύο επιμέρους ενότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, το 93% των Ελλήνων διαθέτει τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο (ξεπερνώντας σε πληθυσμιακή διείσδυση τη σταθερή τηλεφωνία), παρουσιάζοντας αύξηση την τελευταία δεκαετία σε ποσοστό 82%. Αντίστοιχα, και η αγορά του Internet κινείται διαρκώς ανοδικά με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες μέχρι 24 ετών, όπου το ποσοστό διείσδυσης ξεπερνάει το 80%.
Στις ενότητες που είχαν ως αντικείμενο την ψηφιακή επικοινωνία των brands στην εποχή του broadband και το κινητό ως μέσο διαφήμισης οι ομιλητές ανέδειξαν μεταξύ άλλων τις τάσεις των καταναλωτών στη νέα ψηφιακή εποχή, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αυτή σηματοδοτεί, τα νέα εργαλεία μέτρησης αποτελεσματικότητας των προωθητικών ενεργειών που καλούνται να λάβουν υπόψη τους και βέβαια τις πολλές δυνατότητες για interactive ενέργειες που παρέχουν τα νέα μέσα. 
Τέλος, στην παράλληλη ενότητα Green ICT, κορυφαίες εταιρείες από την αγορά των υποδομών, των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, αλλά και των υπηρεσιών, ανέπτυξαν οργανωμένα και συγκεκριμένα πλάνα όσον αφορά την οικολογική δράση και συνείδηση της αγοράς ICT. Επίσης, παρουσίασαν τις ενέργειες τους, ώστε τα προϊόντα και η χρήση τους να είναι ακόμη πιο φιλική προς το περιβάλλον, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα των εταιρειών, αλλά και των οικιακών χρηστών.
Info-ComWorld Awards
Η Smart Press, συμμετέχοντας στο εορτασμό του 2009 ως «Έτος Καινοτομίας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίμησε οκτώ καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας, που παράγουν γνώση στην Ελλάδα, διακρίνονται στην καινοτομία και εμφανίζουν ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Ειδικότερα τα βραβεία Καινοτομίας Info-ComWorld Awards έλαβαν οι εταιρείες Innova, Internetq, mobileFX, Newsphone, Upstream, Velti και VTrip. Ειδικό βραβείο για τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, έλαβε η Deutsche Telekom, το οποίο παρέλαβε το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, κ. Guido Kerkhoff. Τέλος, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου Info-ComWorld, αποφάσισε να απονείμει το βραβείο «Manager of the Year» στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Forthnet/Nova, κ. Παντελή Τζωρτζάκη.

Δελτίο Τύπου - Infocom

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Mobile Networks

  Vodafone Tap 'n Pay

  Επισημάνσεις της ΕΕΤΤ για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

  Vodafone- Wind: Mε 300 άτομα προσωπικό η Victus Networks (euro2day.gr)

  Προκήρυξη για την πλήρωση 14 θέσεων ευθύνης στην ΕΕΤΤ.

  Αναπτύσσεται συνεχώς το δίκτυο 4G της COSMOTE.

  Ο ΟΤΕ πωλεί τη Globul αντί 717 εκατ. ευρώ στην Telenor.

  H Vodafone και η hellas online προσφέρουν δωρεάν Internet στα Goody's και στα Flocafe, σε όλη την Ελλάδα

  Ευχές και μέσω 4G αντάλλαξαν για πρώτη φορά οι συνδρομητές της COSMOTE.

  Η ΕΕΤΤ μειώνει τα τέλη τερματισμού κλήσεων προς τα κινητά δίκτυα

  Πρώτη στην Ελλάδα, η COSMOTE διαθέτει εμπορικά δίκτυο 4G

  Πιλοτική διάθεση δικτύου 4G από την COSMOTE.

  Το πρώτο δίκτυο 4G στην Ελλάδα από την COSMOTE.

  Ολοκλήρωση Διαγωνιστικής Διαδικασίας Φάσματος Συχνοτήτων Κινητής Τηλεφωνίας

  Σε λειτουργία η πλατφόρμα IMS του ΟΤΕ.

  Σύσταση της ΕΕΤΤ προς τους καταναλωτές για ασύρματα τηλέφωνα τεχνολογίας DECT 6.0

  Νέο διαδικτυακό εργαλείο της ΕΕΤΤ προς ενημέρωση καταναλωτών.

  Βελτιώστε το 3G σήμα του κινητού σας σε εσωτερικούς χώρους, με την πρωτοποριακή τεχνολογία 3G Femtocell

  Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 27,5–29,5 GHz

  Vodafone Mobile Broadband on Demand

  'Νovasports mobile' από την NOVA σε συνεργασία με Vodafone και Wind

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 92
Σύνολο Χρηστών 92
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1
2
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007