Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Επίγεια Τηλεόραση
Μοντέλο mpeg4 για τη δημόσια και ιδιωτική ψηφιακή τηλεόραση (naftemporiki.gr)

Σε κίνηση καταλύτη για το ψηφιακό εγχείρημα προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η ΕΡΤ η οποία ύστερα από πολύ καιρό αποφάσισε πλέον να υιοθετήσει το μοντέλο συμπίεσης mpeg4, με το οποίο εκπέμπουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας το επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα τους.

Ειδικότερα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, αναγνωρίζοντας αφενός το γεγονός ότι το mpeg4 είναι τεχνολογικά νεώτερο και αφετέρου το ότι το έχουν υιοθετήσει οι επιχειρήσεις που παράγουν το 65% των εσόδων του τομέα, αποφάσισε να συντονιστεί με τους ιδιώτες και να προχωρήσει στην αλλαγή.

Το τέλος μιας «διαμάχης»

Υπενθυμίζεται ότι τα κανάλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εξέπεμπαν με το μοντέλο mpeg2 από την ημέρα του λανσαρίσματός τους, πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν ακόμα το μοντέλο mpeg4 ήταν στα «πρώτα του βήματα».

Αντίθετα η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, η οποία άρχισε μέσω της Digea σχεδόν ένα χρόνο πριν (τον Ιούνιο του 2009 συστάθηκε η εταιρεία και στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, εξέπεμψε για πρώτη φορά το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών μελών της ψηφιακά στην περιοχή του Κορινθιακού), επέλεξε το μοντέλο mpeg4, ως νεώτερο.

Επισημαίνεται βέβαια ότι οι συζητήσεις για το μοντέλο εκπομπής είχαν ήδη αρχίσει περίπου δυο χρόνια πριν όταν οι μεν ιδιώτες είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την επιλογή του μεταγενέστερου μοντέλου ενώ από την άλλη πλευρά η ΕΡΤ, μέσω της προηγούμενης διοίκησης, επέμενε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το mpeg2.

Η υιοθέτηση του νέου μοντέλου

Μετά την απόφαση αυτή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, και οι δυο πλευρές (δημόσια τηλεόραση και ιδιώτες) θα εκπέμψουν με το μοντέλο mpeg4 στην περιοχή της Αττικής -στην οποία βεβαίως κατοικεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας- όχι ωστόσο αμέσως.

Ειδικότερα και προκειμένου να ολοκληρωθεί η προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για τις εκπομπές από την ΕΡΤ -θα προκηρυχθεί σχετικός διεθνής διαγωνισμός για το σκοπό αυτό- θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου οι εκπομπές του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε mpeg4 δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το Σεπτέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας έχουν ήδη ανακοινώσει την έναρξη των επίγειων ψηφιακών εκπομπών τους στην περιοχή της Αττικής για τις 18/06/2010, ενώ υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιανουάριο εκπέμπουν ψηφιακά και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οι υπόλοιποι σταθμοί

Υστερα από την εξέλιξη αυτή οι μόνοι που δεν έχουν περάσει στο mpeg4 -τουλάχιστον ακόμα- είναι οι ιδιωτικοί περιφερειακοί σταθμοί.

H Digital Union, ο φορέας διαχείρισης του ψηφιακού σήματος που έχουν συστήσει 16 περιφερειακοί σταθμοί έχει δηλώσει ότι θα εκπέμψει με το mpeg2, ύστερα ωστόσο από την εξέλιξη αυτή, αναμένεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Λύση για τους καταναλωτές

Η απόφαση για ενιαίο μοντέλο συμπίεσης ψηφιακού σήματος έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τόσο οι καταναλωτές, όσο και η ίδια η πολιτεία.

Ειδικότερα η τελευταία, πέραν των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει (πάρκα κεραιών, θέματα αποχαρακτηρισμών γης κλπ) σε αυτό το πιλοτικό στάδιο, είχε και το αγκάθι του μοντέλου εκπομπής, το οποίο έπρεπε να έχει λυθεί από καιρό, ειδικά εν όψει και των επικείμενων (μεσοπρόθεσμα) διαγωνιστικών διαδικασιών για την αδειοδότηση των καναλιών.

Αποκωδικοποιητές

Οι αποκωδικοποιητές του mpeg4 μπορούν να αποκωδικοποιήσουν και το σήμα που εκπέμπεται σε mpeg2, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει.

Οι καταναλωτές προκειμένου να βλέπουν το σήμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, θα πρέπει να προμηθευτούν αποκωδικοποιητή mpeg4, του οποίου η τιμή αρχίζει από τα 49 ευρώ και ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχει αυξάνεται.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
 

 

Πηγή - naftemporiki.gr

 

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Επίγεια Τηλεόρασ...

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ '4Ε' ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  HD δοκιμές STAR & SKAI από DIGEA σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

  Το νέο τηλεοπτικό κανάλι 'Λυδία' στο multiplex της Digea σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

  Αλλαγή ψηφιακών συχνοτήτων της ΝΕΡΙΤ σε ΒΔ Αττική, Ν.Εύβοια και Αρκαδία.

  Analog switch off στην Πελοπόννησο από την DIGEA.

  Πανελλαδική κάλυψη για τη ΝΕΡΙΤ sports.

  Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με το τεχνοοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των Ανώτατων Ορίων Τιμών (ΑΟΤ) για την υπηρεσία μεταφοράς και διανομής περιεχομένου εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

  Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την τιμή εκκίνησης των αδειών ψηφιακής τηλεόρασης. (infocom.gr)

  Εκχώρηση φάσματος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στη «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗ− ΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.).

  Η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ - 2656 εργαζόμενοι απολύονται (ert.gr)

  Δημόσια Διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

  Αναβολή Ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων

  Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του 902 στον πάροχο DIGEA.

  Πρόβλημα μετάδοσης αντιμετωπίζουν DIGEA και ΟΤΕ TV σε επίγεια και δορυφορική τηλεόραση.

  Euronews εναντίον Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στο ΕΣΡ. (tovima.gr)

  Τεχνικό βοήθημα με λεπτομερείς πληροφορίες για τις ακριβείς περιοχές κάλυψης της ψηφιακής τηλεόρασης από την IKUSI HELLAS

  Το πρόγραμμα της τηλεόρασης 4 Ε αναμεταδίδεται και στην Αττική.

  Επιχειρήσεις από την ΕΕΤΤ για τη διακοπή παρανόμων ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών.

  Αλλαγή συχνότητας του πρώτου multiplex της DIGEA στην Θεσσαλονίκη.

  Αναλογικό switch off στην Θεσσαλονίκη.

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 100
Σύνολο Χρηστών 100
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1
2
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007