Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Αρθρογραφία IPTV
Δείτε τηλεοπτικά κανάλια από όλο τον κόσμο μέσω internet

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι σε πολύ λίγα χρόνια τα σπίτια στα αστικά κέντρα θα γεμίσουν με IP κουτιά με σκοπό την τηλεθέαση προγραμμάτων αλλά και την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η ευκολία εγκατάστασης καθώς και το μικρό κόστος είναι τα κύρια πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Το κόστος είναι μικρότερο ακόμα και από εκείνο που χρειάστηκε για την ανάπτυξη της προκατόχου πλατφόρμας (cable tv). Η καλωδιακή τηλεόραση μέσω ομοαξονικού καλωδίου δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα (πλην ελαχίστων ειδικών περιπτώσεων), αντιθέτως όμως η IPTV θα κυριεύσει την αγορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα πρώτα βήματα της διαδικτυακής τηλεόρασης αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτό. Δεν έχει ακόμα την μορφή που αναφέραμε παραπάνω (all in one box) αλλά είναι σίγουρα η βάση για τις επερχόμενες τεχνολογίες.

 

Οι ελάχιστες απαιτήσεις που έχει η IPTV από τον χρήστη του διαδικτύου είναι θεωρητικά πάντα τα 512Kbps σύμφωνα με την πλειάδα των live streams και όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Η εμπειρία όμως μας έχει δείξει ότι μία ADSL σύνδεση τουλάχιστον στα 1024 Kbps είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη παρακολούθηση των IPTV streams. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα πλατφόρμες σε εμπορική χρήση και για τον λόγο αυτό δεν έχουν εμφανιστεί στην αγορά IPTV boxes με αποτέλεσμα οι IPTV εκπομπές να είναι εκμεταλλεύσιμες μόνο από τα γνωστά μας Personal Computers.

Οι μέθοδοι παρακολούθησης εκπομπών τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι βασικά τρεις. Μία περίπτωση είναι να ακολουθήσουμε τα link που περιλαμβάνουν κάποια sites του internet τα οποία έχουν «μαζέψει» για λογαριασμό μας τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα που εκπέμπουν στο διαδίκτυο ανανεώνοντας καθημερινά τις λίστες αυτές. Η δεύτερη μέθοδος είναι να εγκαταστήσουμε κάποιον player ο οποίος «παίζει» απρόσκοπτα μία πλειάδα τέτοιων προγραμμάτων με κάποιο αντίτιμο ή και δωρεάν (συνδυάζοντας μάλιστα 2 και 3 players έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ποσότητα των προγραμμάτων), και η τρίτη και τελευταία μέθοδος είναι η Peer to Peer λήψη και εκπομπή ζωντανών προγραμμάτων. Θα αναφερθούμε και στις τρεις μεθόδους κατά σειρά δυσκολίας εφαρμογής τους.

 

Παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω «κλειστών» players

Η μέθοδος αυτή είναι η πιο απλή σαν εφαρμογή από τον χρήστη. Το μόνο που απαιτείται είναι να γίνει το «κατέβασμα» της εφαρμογής από το internet και η εγκατάστασή της στο τοπικό PC. Από εκεί και πέρα η εφαρμογή είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή των ζωντανών streams μιας και περιλαμβάνει τα links αλλά και τους απαραίτητους decoders για την αναπαραγωγή της εικόνας και του ήχου. Δύο πολλοί καλοί players που περιλαμβάνουν τηλεοπτικά προγράμματα από όλο τον κόσμο είναι οι TVU και WUUP. Ο player της TVU networks (Κινέζικη εταιρία με έδρα την Σαγκάη) είναι μέρος ενός project που περιλαμβάνει ακόμα και εκπομπή. H εταιρία διαθέτει streaming servers που τους παρέχει σε μεγάλα κανάλια αλλά και ένα οικονομικό broadcast software που απευθύνεται σε απλούς χρήστες που θέλουν να εκπέμψουν ζωντανά στο internet. Η τεχνολογία του broadcast project βασίζεται πάνω σε P2P δίκτυα. Εμείς θα παρουσιάσουμε μόνο τον player ο οποίος περιλαμβάνει αρκετά πολύ ενδιαφέροντα αμερικάνικα κανάλια (που πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς στους δορυφόρους σήμερα) αλλά και πολλά προγράμματα από όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι τα FOX, FOX NEWS, ESPN, NBC, CBN, NBA TV, NASA TV, Bloomberg, DW TV, Hollywood Movie, STAR TV κ.α. Γενικά η λίστα αλλάζει συνεχώς από το δίκτυο. Επί ένα μήνα παρακολουθούσαμε το Disney Channel το οποίο κάποια στιγμή εξαφανίσθηκε. Η ποιότητα μετάδοσης είναι σε πολύ καλά επίπεδα μεταξύ 256 και 700 Kbps. Με 768 ADSL κύκλωμα κάποια από τα προγράμματα κάνουν συνεχώς διακοπές. Στα 1024 ADSL κυκλώματα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα.(πολύ περισσότερο στα 2048Kbps). Στο site της εταιρίας http://www.tvunetworks.com θα βρείτε την εφαρμογή στην υποσελίδα downloads. Ο δεύτερος player που κυκλοφορεί στο δίκτυο και περιλαμβάνει μία εκτεταμένη λίστα τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι ο WUUP «πολωνικής κατασκευής… και προελεύσεως». Τα stream που διαθέτει είναι από 180Kbps μέχρι και 550Kbps χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχει στο μέλλον και μεγαλύτερης ταχύτητας stream. Τα τηλεοπτικά κανάλια είναι χωρισμένα σε 3 κατηγορίες (χώρα προέλευσης, θεματική ενότητα και ταχύτητα). Η λίστα περιλαμβάνει ως bonus και 2 πολύ ποιοτικά adult κανάλια τα οποία και κάνουν τον player περιζήτητο. Περιλαμβάνονται κανάλια από όλο τον κόσμο αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Αμερικανικά και Αγγλικά προγράμματα (όχι απαραίτητα πρώτης διαλογής). Στην τελευταία έκδοση του player 4.1.8.5 περιλαμβάνεται ένα GUI του internet explorer για να συνδυάσει IPTV , email και web σε μία εφαρμογή. Επίσης στην έκδοση αυτή συμπεριλαμβάνεται και μία λίστα από web-cameras από όλο τον κόσμο. Στο κάτω μέρος του player τρέχουν διαφημίσεις κάτι που θα χαρακτήριζε την εφαρμογή και ως adware. Το site http://wuup.com είναι στα πολωνικά . Χρειάζεται registration για να γίνει το download της εφαρμογής. Με μία όμως μικρή αναζήτηση στο google θα το βρείτε πιστεύω πολύ εύκολα και αλλού.

 

IPTV streaming database sites

Μία άλλη «οδό» που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να κάνει λήψη IPTV ζωντανών προγραμμάτων είναι τα WebTV database sites τα οποία βρίσκονται στην ουσία σε μία διαρκή αναζήτηση των IPTV stream που εμφανίζονται μέρα με την μέρα στο δίκτυο. Τα κανάλια είναι συνήθως κατανεμημένα σε λίστες ανάλογα με την χώρα προέλευσης αλλά και με το θεματικό τους περιεχόμενο. Δυστυχώς τα stream που εκπέμπονται στο διαδίκτυο δεν είναι της ίδιας μορφής. Για κάθε μία μορφή απαιτείται και διαφορετικός αποδιαμορφωτής στην μεριά του «πελάτη». Οι τρεις κυριότερες μορφές που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι η πλατφόρμα real video , η πλατφόρμα Windows Media Video και τελευταία και το MPEG4 livestream. Οσοι τρέχουμε στον υπολογιστή μας το λειτουργικό Windows ήδη έχουμε εγκατεστημένη μία μορφή του Windows Media Player. Συνεπώς χρειαζόμαστε κάτι για τα άλλα 2 βασικά streaming formats. Για να μην μπλέκουμε με εγκαταστάσεις των Quick Time Video Player ή του Real player θα σας πρότεινα να δείτε τον Media Player Classic στο download link http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=82303&package_id=84358&release_id=403110. Νομίζω ότι θα καλύψει όλα τις απαιτήσεις και μάλιστα δωρεάν. Τα Webtv database sites που κυριαρχούν στο χώρο αυτή την στιγμή είναι το http://ww.wwitv.com το οποίο μάλλον έχει και την μεγαλύτερη γκάμα προγραμμάτων , το http://www.liveinternet tv.net το οποίο θυμίζει έντονα το πρώτο αλλά έχει και αυτό κάποια διαφορετικά links , το http://www.internettvlist.com από το οποίο θα μείνουν ικανοποιημένοι περισσότερο οι χρήστες ISDN αφού περιλαμβάνει αρκετά χαμηλής ταχύτητας live streams και τέλος το http://www.smartstreams.com το οποίο εκτός από την λίστα live tv stream που διαθέτει , προσφέρει και λίστα από video on demand πλατφόρμες καθώς και λίστα με εταιρίες που παράγουν streaming players. Από την εμπειρία μας πρέπει να πούμε ότι τα περισσότερα stream είναι encoded στα 240-600 Kbps και απαιτούν τουλάχιστον 1024 ADSL γραμμή για να γίνουν λήψη χωρίς πολλά bufferings. Ακόμα και με ADSL 768 μπορεί κάποιος να δει τα stream αν η γραμμή του όμως του δίνει συνεχώς τα μέγιστα. (μία 768 ADSL δίνει ωφέλιμο bit rate περίπου 640Kbps). Στις λίστες προγραμμάτων των παραπάνω sites μπορούμε να βρούμε κανάλια τηλεοπτικά τα οποία ποτέ δεν παρακολουθήσαμε στην ευρωπαϊκή δορυφορική τηλεόραση. Θα δούμε πολιτισμούς που ποτέ δεν είδαμε και γλώσσες που ποτέ δεν ακούσαμε. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι ο κόσμος του διαδικτύου είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα στενά πλαίσια της Ελλάδας (όσον αφορά την επίγεια λήψη) και της Ευρώπης – Ασίας (όσον αφορά την δορυφορική). Όσο μεγαλώνουν οι ταχύτητες των κυκλωμάτων ADSL που παρέχουν οι ISP στην χώρα μας τόσο πιο πολλά stream θα έχουμε στην διάθεσή μας «προς θέαση».

 

P2P internet streaming

Το χαώδες περιβάλλον του internet εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει την φιλοσοφία P2P σε μουσική , προγράμματα και τελευταία με την αύξηση των ταχυτήτων ADSL και σε live video. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να κάνει εκπομπή εικόνας και ήχου στο δίκτυο χωρίς κανένα περιορισμό πλέον αυτού της ταχύτητας. Η ποιότητα της εικόνας που εκπέμπεται είναι συνυφασμένη με την ταχύτητα της ροής των δεδομένων του uplink . Στην Ελλάδα σήμερα η ανώτερη ταχύτητα είναι 640 Kpbs η οποία παρέχεται μόνο από ιδιότες και όχι από το ΟΤΕ. Κάποιοι λοιπόν σκέφτηκαν και δημιούργησαν (νόμιμα ή όχι …..δεν γνωρίζουμε) κάποια sites τα οποία συνεργάζονται με ένα software λήψης – εκπομπής το οποίο τα ενημερώνει για κάποιες εκπομπές (συνήθως ευκαιριακές) που λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένες ώρες. Οι εκπομπές αυτές φυσικά τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν αθλητικά events τα οποία έχουν και την μεγαλύτερη ζήτηση. Με μία εμπεριστατωμένη ματιά στο internet καταλήξαμε σε 2 πλατφόρμες p2p live stream, οι οποίες δεν γνωρίζω πόσο «τυχαία» έχουν έδρα την Κίνα. Η μία είναι η http://www.ppstream.com και η άλλη η http://www.shopcast.com . To site της PPstream είναι εξολοκλήρου στα κινέζικα. Το software όμως γίνεται download από εύκολα αναγνωρίσιμο link στην επάνω αριστερή άκρη. Στην Sopcast τα πράγματα είναι καλύτερα αφού υπάρχει Αγγλική γλώσσα. Προτιμήσαμε για download ένα mirror site στην Γερμανία διότι από αρχικό link η ταχύτητα ήταν κάτω του μετρίου. Και στα δύο software πρέπει να πούμε ότι βρήκαμε Ελληνικά link. Κάποιες διευθύνσεις δηλαδή που οδηγούσαν σε εκπομπές (ανεπίσημες φυσικά) αγώνων του Ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Οι εκπομπές λειτουργούσαν αλλά με κάποια προβλήματα .Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι εύκολο να τρέξει ένα stream με εγγυημένη ταχύτητα μέσα από το internet. Η εκπομπή του stream που δοκιμάσαμε να κάνουμε απαιτούσε Windows Media Encoder και έγινε με το shopcast. Βάλαμε ένα περιεχόμενο για το οποίο είχαμε τα πνευματικά δικαιώματα και πολύ απλά εμφανίστηκε στις λίστες του player. Όλες οι εταιρίες που διαθέτουν P2P πλατφόρμες αναφέρουν πως δεν επιτρέπεται η μετάδοση περιεχομένου χωρίς ο χρήστης να έχει τα πνευματικά δικαιώματα για εκπομπή στο internet, ειδάλλως έχουν το δικαίωμα να διακόψουν την εκπομπή αυτή. Μέσα στο χάος του διαδικτύου δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι και πολύ εύκολο να γίνει . Από την εμπειρία μας, συμπεράναμε ότι δεν «κόβονται» και τόσο εύκολα τέτοιου είδους ευκαιριακές εκπομπές. Triple Play – IPTV boxes Είναι η επερχόμενη μόδα και μάλλον …η απόλυτη λύση στο μέλλον για θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και πρόσβαση στο internet μέσω του χαλκού. Το πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών τρόπων λήψης τηλεοπτικών προγραμμάτων (επίγειας και δορυφορικής) είναι η ευκολία εγκατάστασης και το χαμηλό κόστος. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν…..τα πάντα. Σε ένα το πολύ χρόνο (κάποιες εταιρίες ήδη τα δοκιμάζουν και στην Ελλάδα) θα έχουμε συνδεδεμένο στην τηλεφωνική μας γραμμή ένα «κουτί» το οποίο θα μας προσφέρει τηλεοπτικά προγράμματα – τηλεφωνία και internet data. Τρεις υπηρεσίες λοιπόν σε μία μόνο χρέωση , σε ένα μόνο κουτί. Οι υπηρεσίες θα προσφέρονται κυρίως στα αστικά κέντρα αλλά χρόνο με τον χρόνο θα πλησιάζουν και την ύπαιθρο (εννοώντας τα χωριά). Όλο και περισσότεροι κόμβοι θα εγκαθίστανται από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες καλύπτοντας όσο μπορούν πληθυσμιακά την Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν όλοι να είμαστε έτοιμοι για τις εξελίξεις.

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό έχει σχολιαστεί 1 φορές , βλέπετε τα τελευταία 1 σχόλια
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
01/10/13 (02:49) -  ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ από ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΑΣ
ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 57
Σύνολο Χρηστών 57
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007