Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Επίγεια Τηλεόραση
Το σχέδιο για την ΕΡΤ

Στη ριζική αλλαγή των δημόσιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στοχεύει το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, είναι μια δημόσια, και όχι κρατική ή κυβερνητική, τηλεόραση πλήρως αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, η οποία θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, τόσο στα οικονομικά όσο και στο παραγόμενο προϊόν. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, θέλουμε Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και Πολυμέσα δημιουργικά και ανταγωνιστικά, βασισμένα σε Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς. Έμφαση θα δοθεί στα Πολυμέσα, τα οποία καθίστανται ο νέος πυλώνας των δημόσιων μέσων. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα αναφορικά με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΡΤ.

Απόλυτος στόχος η ανεξαρτησία
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος, πρόκειται να συσταθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή -η σύσταση της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες- με στόχο να συμβουλεύει στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τη Βουλή και τους φορείς για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΡΤ, που θα την απεξαρτά από τον πολιτικό έλεγχο, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές με τα δημόσια ΜΜΕ σε άλλες χώρες, ώστε η επιτροπή να αντλεί από τις εμπειρίες αυτών των χωρών (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Σουηδία).

Οι προτάσεις της επιτροπής θα γνωστοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται τα μέλη του ΔΣ, το αν χρειάζεται να δημιουργηθεί εποπτικό συμβούλιο που θα συνεπικουρεί τις εκτελεστικές λειτουργίες του ΔΣ και πώς θα διασφαλίζεται με πιο αξιοκρατικό τρόπο η επιλογή όλων των γενικών διευθυντών με ανεξάρτητο τρόπο. Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί το συμβούλιο των γενικών διευθυντών, ώστε να έχει και εκτελεστικές αρμοδιότητες, σημείωσε ο ίδιος.

Θα ακολουθήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν έως το τέλος της χρονιάς. Οι αλαγές που δεν απαιτούν νόμο, θα προχωρήσουν άμεσα.

Τα πορίσματα της επιτροπής θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία των αλλαγών.

Η αναδιάρθρωση των δημόσιων ΜΜΕ δεν είναι ένα εύκολο στοίχημα, τόνισε ο υπουργός, γιατί υπέφεραν από την προηγούμενη πρακτική, και τόνισε ότι οι πολίτες ζητούν διαφάνεια για το ανταποδοτικό τέλος.

Νέος πυλώνας των δημόσιων ΜΜΕ τα Πολυμέσα
Σε τρία επίπεδα θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στη δομή της ΕΡΤ: στην Τηλεόραση, το Ραδιόφωνο και τα Πολυμέσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα τελευταία.

Ο νέος πυλώνας των δημόσιων μέσων θα είναι τα πολυμέσα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Ως εκ τούτου, θα δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Πολυμέσων, στην οποία θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις, όπου θα συγκεντρωθεί όλη η δύναμη της ΕΡΤ: οι ανταποκριτές εσωτερικού-εξωτερικού, το αθλητικό τμήμα, η συνεχής ροή ειδήσεων από ΑΠΕ.

Επιπλέον, θα μεταδίδονται νέες ειδικές εκπομπές για τα Πολυμέσα καθώς και ξενόγλωσσα δελτία με ελληνικούς υπότιτλους, ώστε να ενημερώνονται οι επισκέπτες της χώρας μας αλλά και οι ομογενείς και με στόχο την προσέλκυση πιο νεανικών κοινών.

Η ιστοσελίδα της ΕΡΤ θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί σε απόλυτα διαδραστικό μέσο, όπου οι πολίτες χωρίς λογοκρισίες οι πολίτες θα καταθέτουν τις απόψεις τους.

Όπως είπε ο υπουργός, διακόπτεται η λειτουργία του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση", το ετήσιο κόστος της οποίας ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, και το προσωπικό θα ενισχύει τα Πολυμέσα.

Τηλεόραση: Αντικειμενικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Ποιότητα
Αναφορικά με την Τηλεόραση, θα υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση με στόχο την ποιότητα και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης των πολιτών. Βασικός στόχος η αποκομματικοποίηση των δελτίων ειδήσεων, με λόγο δημόσιο και όχι κομματικό

Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για ανάγκη αύξησης ποιοτικού προγράμματος, ενώ, θα δοθεί έμφαση στην ελληνική παραγωγή και τους Έλληνες δημιουργούς.

Η Τηλεόραση θα έχει δύο πόλους: τη ΝΕΤ, ως ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι, και την ΕΤ3 -με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ως εθνικό και περιφερειακό κανάλι, με έμφαση στην ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.

Επίσης, αναβαθμίζεται το πρόγραμμα της ERTWorld, έπειτα και από έρευνα αγοράς στους Έλληνες του εξωτερικού, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι τους ενδιαφέρει σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και σε επίπεδο εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα του Πρίσμα+ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα αναβαθμιστεί. Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, προχωρούμε σε συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία θα παραχωρήσουν στο Πρίσμα+ εσωτερικές τους παραγωγές έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα ποιοτικά προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το κόστος θα βαρύνει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και τα Πολυμέσα.

Η ΕΤ1, το Cine+ και το Sport+ καταργούνται και το πρόγραμμα τους ενσωματώνεται σε ΝΕΤ και ΕΤ3, ενώ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν "κόβονται", αλλά αντίθετα ενισχύονται, οι παιδικές εκπομπές όπως το "Ουράνιο Τόξο", ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου.

Σημειώνεται ότι οι συχνότητες της ΕΤ1 και του Sport+ παραμένουν στην ιδιοκτησία της εταιρίας.

Για τις διαφημίσεις στη δημόσια Τηλεόραση θα υπάρξει συνολικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Αναδιοργάνωση και στο Ραδιόφωνο
Σχετικά με το Ραδιόφωνο, οι σταθμοί που εκπέμπουν πανελλαδικά θα αναβαθμιστούν. Η ΝΕΤ θα έχει πρόγραμμα ενημερωτικό και ειδησεογραφικό, ενώ το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ θα έχουν ύφος διαδραστικό, ενώ θα ενισχυθεί και το Δεύτερο.

Από τους 19 Περιφερειακούς θα παραμείνουν οι εννέα, με ενιαία διοίκηση και πρόγραμμα, σε επίπεδο περιφέρειας, και θα διατηρηθούν τα τοπικά χαρακτηριστικά. Όλοι οι Περιφερειακοί εντάσσονται στον κεντρικό σχεδιασμό της Ραδιοφωνίας και των Πολυμέσων.

Καταργούνται οι 15 πομποί από τους 20 στα μεσαία για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και οι τρεις σταθμοί της Θεσσαλονίκης εντάσσονται σε ενιαίο πρόγραμμα. Οι πέντε διατηρούνται σε συμφωνία με το ΥΠΕΘΑ και η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με δημοτικούς σταθμούς της Αθήνας για ενιαίο πρόγραμμα για τους ξένους κατοίκους και τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας

"Από μηδενική βάση"
Η δημόσια Τηλεόραση αναδιοργανώνεται από μηδενική βάση, η πολυπλοκότητα δεν θα πρέπει να μας εμποδίζει να χάνουμε το στόχο, σημείωσε, αναφέροντας ότι οι Έλληνες πολίτες απαιτούν απόλυτη διαφάνεια για το πού ξοδεύονται οι πόροι τους.

Καταγράφουμε και αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, είπε ο υπουργός, με άμεσα αξιοποιητέο από το υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο στην Περαία, εκτάσεως 700 στρεμμάτων και αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη θα διατεθούν στις υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, θα επενδυθούν 48 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2014, για την ψηφιοποίηση, ώστε τα δημόσια ΜΜΕ να βρίσκονται στην πρωτοπορία ως το τέλος του 2014.

Όπως σημείωσε, παράλληλα, επιδιώκεται άμεση εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ από καλύτερη διαχείριση, εντός του 2012, και μείωση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, στα 220 εκατ. ευρώ, ώστε το 2012 να παρουσιάσει κερδοφορία και να αποδώσει φόρους στο Δημόσιο.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί η εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή στο ύψος 1,5% του ανταποδοτικού τέλους για παραγωγές ντοκιμαντέρ ή την πρώτη και δεύτερη ταινία νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Θα υπάρχει πλαφόν στο κόστος των εξωτερικών παραγωγών, ενώ, θα γίνει πλήρης αξιολόγηση των εξωτερικών και εσωτερικών παραγωγών για μεγιστοποίηση της απόδοσης με το μικρότερο δυνατόν κόστος, οι οποίες θα συγκρίνονται με αντίστοιχες παραγωγές δημόσιων ΜΜΕ στο εξωτερικό.

Σχετικά με το προσωπικό της εταιρείας, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι θα αξιολογηθούν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, ώστε το ανθρωπινό δυναμικό να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες της εταιρίας, όπως θα προκύψουν από τα νέα επιχειρησιακά σχέδια.

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα εκτελεστούν έως το τέλος τους. Το πόσοι θα παραμείνουν, θα ορισθεί σε συνεννόησης με τη διοίκηση και με βάση τις νέες ανάγκες.

Αλλαγές σε όλα τα δημόσια μέσα
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο, καταργείται το ΙΟΜ και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο από δαπάνες ενοικίων και φύλαξης.

Σχετικά με το κανάλι της Βουλής, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι δεν είναι δικαιοδοσία του υπουργού Επικρατείας αλλά της Βουλής, προσθέτοντας ότι σε όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης υπάρχουν ανάλογα κανάλια και πως θα υπάρξουν συζητήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής για το ρόλο του.

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις Γενικές Γραμματείες που υπάγονται στον κ. Τόλκα.

Σύντομα θα κοινοποιηθεί και το πλαίσιο για τα ιδιωτικά ΜΜΕ, ενώ, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τον περιφερειακό Τύπο και τις καταχωρήσεις των ιδιωτικών εταιριών στις εφημερίδες.

Πηγή: ert.gr, ΝΕΤ FM

 

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Επίγεια Τηλεόρασ...

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ '4Ε' ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  HD δοκιμές STAR & SKAI από DIGEA σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

  Το νέο τηλεοπτικό κανάλι 'Λυδία' στο multiplex της Digea σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

  Αλλαγή ψηφιακών συχνοτήτων της ΝΕΡΙΤ σε ΒΔ Αττική, Ν.Εύβοια και Αρκαδία.

  Analog switch off στην Πελοπόννησο από την DIGEA.

  Πανελλαδική κάλυψη για τη ΝΕΡΙΤ sports.

  Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με το τεχνοοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των Ανώτατων Ορίων Τιμών (ΑΟΤ) για την υπηρεσία μεταφοράς και διανομής περιεχομένου εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

  Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την τιμή εκκίνησης των αδειών ψηφιακής τηλεόρασης. (infocom.gr)

  Εκχώρηση φάσματος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στη «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗ− ΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.).

  Η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ - 2656 εργαζόμενοι απολύονται (ert.gr)

  Δημόσια Διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

  Αναβολή Ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων

  Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του 902 στον πάροχο DIGEA.

  Πρόβλημα μετάδοσης αντιμετωπίζουν DIGEA και ΟΤΕ TV σε επίγεια και δορυφορική τηλεόραση.

  Euronews εναντίον Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στο ΕΣΡ. (tovima.gr)

  Τεχνικό βοήθημα με λεπτομερείς πληροφορίες για τις ακριβείς περιοχές κάλυψης της ψηφιακής τηλεόρασης από την IKUSI HELLAS

  Το πρόγραμμα της τηλεόρασης 4 Ε αναμεταδίδεται και στην Αττική.

  Επιχειρήσεις από την ΕΕΤΤ για τη διακοπή παρανόμων ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών.

  Αλλαγή συχνότητας του πρώτου multiplex της DIGEA στην Θεσσαλονίκη.

  Αναλογικό switch off στην Θεσσαλονίκη.

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 97
Σύνολο Χρηστών 97
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1
2
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007