Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Αρθρογραφία GPS - Navigation
Αφήστε τον δορυφόρο να σας …οδηγήσει

Όταν θέλει κάποιος να είναι ήσυχος ότι θα βρει αυτό που ψάχνει (τοποθεσία , κατάλυμα , φαγητό) τότε δεν έχει παρά να εμπιστευτεί ένα από τα πολλά Navigators που κυκλοφορούν στην Ελληνική αλλά και διεθνή αγορά.. Με μία τέτοια συσκευή ο καθένας μας μπορεί να κυκλοφορήσει το ίδιο άνετα μέσα στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Η συνεργασία του στίγματος (που προκύπτει από την λήψη δορυφόρων) και του χάρτη που έχει σχεδιαστεί ειδικά για πλοήγηση (περιλαμβάνοντας και ένα μεγάλο αριθμό από σημεία ενδιαφέροντος), έχει ως αποτέλεσμα την άνετη και γρήγορη κίνησή μας σε οποιοδήποτε σημείο σε Ευρώπη, Ασία , Αμερική και Αυστραλία ακριβώς σαν να είμαστε στην ίδια μας την πόλη. Η δουλειά που γίνεται από διάφορες εταιρίες παραγωγής navigation software αλλά και από εταιρίες ανάπτυξης χαρτών είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Κάθε χρόνο βγαίνει και μία νέα έκδοση λογισμικού πλοήγησης και κάθε τρίμηνο έχουμε νέους χάρτες για κάθε χώρα. Το μόνο δίλημμα για τον αγοραστή, είναι ποια συσκευή και ποιο λογισμικό θα επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του.

GPS Hardware
Όσον αφορά το hardware που θα κάνει χρήση κάποιος που αναζητά GPS Navigation σήμερα, υπάρχει μία ενδεδειγμένη λύση. Τα ονομαστά PDA τα οποία κάνουν τα πάντα και …συμφέρουν. Το θέμα είναι αν σε αυτή την συσκευή ο χρήστης επιθυμεί να εμπεριέχεται ο δέκτης GPS ή σκεφτόμενος συγκεντρωτικά να αναζητά κα τον συνδυασμό κινητού τηλεφώνου. Λοιπόν και οι τρεις λύσεις είναι εφικτές σήμερα . Υπάρχουν συσκευές PDA οι οποίες δεν διαθέτουν ενσωματωμένο GPS δέκτη (αλλά κάνουν χρήση εξωτερικής συσκευής λαμβάνοντας τα data μέσω Bluetooth), μία κατηγορία πιο πάνω βρίσκονται αυτές που ενσωματώνουν GPS chipset (και είναι ουσιαστικά ολοκληρωμένα navigation συστήματα) και τέλος υπάρχουν και οι συσκευές PDA οι οποίες πέραν όλων των παραπάνω ενσωματώνουν και πομποδέκτες GSM, UMTS και WiFi για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες. Ένας τέτοιου είδους πομποδέκτης βοηθά και την χρήση του GPS αφού τα SiRF chipsets διαθέτουν μία δυνατότητα να ενημερώνουν την database με την κίνηση των δορυφόρων έτσι ώστε να «κλειδώνουν» το στίγμα τους πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο GPS. Το αρχείο αυτό κατεβαίνει μέσω internet από ανάλογο server και διαρκεί περίπου 3-4 μέρες. Στην περίπτωση που ο χρήστης αποφασίσει την αγορά μίας συσκευής PDA με SiRF GPS chipset και GSM, UMTS τηλέφωνο τότε θα απολαμβάνει και αυτήν την δυνατότητα .

Λειτουργικό σύστημα
Σήμερα τα windows mobile 5 είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις αν θέλει ο χρήστης να έχει ένα σχετικά σταθερό σύστημα . Αυτό το αναφέρουμε διότι μετά από χρήση κάποιων μηνών μιας συσκευής PDA με WM5 μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα χρειαστεί σίγουρα κάποιες στιγμές το θαυματουργό κουμπί του RESET. Μία συσκευή με τέτοια απίστευτη τηλεπικοινωνιακή δύναμη είναι φυσικό να κολλάει και κάποιες στιγμές.
Η συνεργασία με το PC γίνεται μέσω μίας εφαρμογής που ονομάζεται Active Sync. Μέσω του desktop PC φορτώνουμε ουσιαστικά τα πάντα στο PDA ή και αλλιώς PPC. Ένας άλλος τρόπος να μεταφέρει αυτούσια αρχεία τύπου .cab για εγκατάσταση ή άλλα αρχεία (π.χ χάρτες) προς άμεση χρήση είναι τα memory readers. Κάθε συσκευή PDA διαθέτει μία εσωτερική μνήμη η οποία είναι συνήθως 192 MB και ως επέκταση διαθέτει memory reader για εξωτερική μνήμη. Πολλές φορές είναι πιο απλό να βγάλει κάποιος την μνήμη αυτή από το PDA, να την τοποθετήσει σε ένα αντίστοιχο memory reader στο desktop PC και αφού φορτώσει τα ανάλογα αρχεία να την επαναφέρει στο PDA. Το Active Sync βοηθά για άμεση εγκατάσταση προγραμμάτων από το Desktop PC και τον συγχρονισμό του Outlook στο PC με αυτό του PDA. Επίσης μέσω του Active Sync (για όση ώρα είναι συνδεμένο) το PDA αποκτά και σύνδεση στο internet μέσω της σύνδεσης που έχει το Desktop PC.

Προγράμματα πλοήγησης μέσω δορυφόρου
Έχουν γραφτεί αρκετά προγράμματα πλοήγησης μέσω δορυφόρου για PDA και κατ’ επέκταση για windows mobile λειτουργικό. Όλα τα προγράμματα είναι σε πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών και η ακρίβειά τους είναι αυξημένη μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης. Μην ξεχνάμε ότι GPS Navigators υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς όμως λόγω έλλειψης χαρτών και υπέρογκου κόστους των συσκευών, αφορούσαν μόνο εξειδικευμένο κόσμο (συνήθως off-road χρήση). Τα τελευταία χρόνια η πτώση των τιμών των GPS και η όλο και αυξανόμενη χαρτογράφηση έδωσε και «αέρα» στις πωλήσεις.
Ο αγώνας επικράτησης κάποιου λογισμικού κρίνεται σήμερα στον αριθμό των χαρτών και την ανάλυση που διαθέτουν για κάθε χώρα. Είναι φυσικό ότι ο κόσμος θα αγοράσει την πλατφόρμα στην οποία θα «δει» ότι υπάρχει η μεγαλύτερη υποστήριξη σε χάρτες.
Εμείς στο περιοδικό αν και δοκιμάσαμε αρκετά navigation software καταλήξαμε να παρουσιάσουμε δύο που κατά την γνώμη μας υπερτερούν σε interface, αλλά και υποστήριξη χαρτών για Ελλάδα. To πρώτο είναι το Destinator της εταιρίας Destinator Technologies και το δεύτερο είναι το iGO της εταιρίας Nave&GO. Το πρώτο υποστηρίχθηκε αρκετά γρήγορα στην Ελλάδα από την εταιρία NGI και διαθέτει πολύ αναλυτικούς χάρτες για Ελλάδα. Τελευταία άρχισε να αναπτύσσει χάρτες και το iGO (έχοντας αναλάβει επίσημα την διανομή στην Ελλάδα η Ace Hellas) έχοντας κυκλοφορήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετά updates.

Destinator Technologies
To site της εταιρίας είναι το www.destinatortechnologies.com . To κύριο προϊόν όπως αναφέραμε είναι το λογισμικό Destinator το οποίο κυκλοφορεί επίσημα στην έκδοση 6 και σε beta (δοκιμαστική χρήση) στην έκδοση 7.0.0.574. Στην έκδοση 7 έχουν γίνει αλλαγές στο interface το οποίο πλέον ξεχωρίζει με χρωματισμούς κύριους και δευτερεύοντες δρόμους , οι χάρτες έχουν επιπλέον στοιχεία με πάρκα και άλλα εθνικά βασικά σημεία και οδεύει πλέον στην επόμενη έκδοση που θα διαθέτει και τρισδιάστατα κτίρια.
Η έκδοση που πωλείται στην Ελλάδα είναι η PN και τώρα τελευταία και η έκδοση 6. Όσοι αγοράζουν επίσημα την έκδοση PN αναβαθμίζονται αμέσως στην έκδοση 6. Εμείς δοκιμάσαμε πάντως το license αρχείο και στην beta έκδοση 7 και λειτούργησε κανονικά. Δεν γνωρίζουμε αν ένας χρήστης του PN θα φτάσει μέχρι την έκδοση αυτή, αλλά σε δοκιμαστική χρήση λειτουργεί χωρίς προβλήματα εδώ και ένα μήνα.
Για να εγκαταστήσει κάποιος το Destinator αν διαθέτει το CD του πακέτου, μπορεί να το κάνει από το Desktop PC μέσω Active Sync εγκαθιστώντας παράλληλα και μία εφαρμογή που ονομάζεται Destinator Console. Με αυτή την εφαρμογή είναι εύκολη η εγκατάσταση χαρτών κάποιων χωρών ή μέρος αυτών. Επίσης είναι πολύ εύκολη η εγκατάσταση και άλλης γλώσσας για το interface πέραν της Ελληνικής, καθώς και άλλης γλώσσας φωνητικών οδηγιών. Μπορεί να βρεθείτε στο Παρίσι και να θέλετε να οδηγήσετε ένα Γάλλο οδηγό ταξί σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάνοντας χρήση των γαλλικών φωνητικών.
Σε περίπτωση που διαθέτει την έκδοση PN και κατεβάσει την αναβάθμιση από το internet η διαδικασία αλλάζει λίγο αφού είναι αναγκασμένος να μεταφέρει το αρχείο cab στο PDA και εν συνεχεία να κάνει από εκεί την αναβάθμιση. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια δεν διαθέτει πλέον εφαρμογή Destinator Console αλλά δυστυχώς είναι υποχρεωμένος να δεχθεί.
Η υποστήριξη των Ελληνικών είναι άψογη τόσο σε επίπεδο interface όσο και σε επίπεδο φωνητικών λειτουργιών. Το πρόγραμμα διαθέτει πάρα πολλά POI (σημεία ενδιαφέροντος) τα οποία έχουν να κάνουν με διαμονή , φαγητό , διασκέδαση, τράπεζες , δημόσιες υπηρεσίες , μεγάλα πολυκατασήματα , service αυτοκινήτων, αρχαιολογικούς χώρους κ.α . Επίσης έχουν αναπτυχθεί και διανέμονται (όσο το επιτρέπει ακόμα ο νόμος στην Ελλάδα) αρχεία δεδομένων με τα σημεία που είναι εγκατεστημένες οι κάμερες μέτρησης ταχύτητας. Το destinator είναι το πρώτο πρόγραμμα πλοήγησης που πρόσφερε αναλυτικούς χάρτες για Ελλάδα , με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν τέτοιου είδους υπηρεσίες από εταιρίες αλλά και ανώνυμο κόσμο. Στην διεύθυνση www.bloka.com μπορεί κάποιος να βρει μηνιαίο αρχείο με τα σημεία μέτρησης ταχύτητας για την πλατφόρμα destinator. Το αρχείο αυτό αναπτύσσεται από το ίδιο το κοινό που το χρησιμοποιεί. Ο τελευταίος χάρτης που έδωσε πριν λίγες μέρες η NGI για την Ελλάδα είναι έκδοση Μαΐου 2007.
Το λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί είτε στην κύρια μνήμη του PDA, είτε στην εξωτερική. Οι χάρτες όμως αν είναι πολλοί, πρέπει οπωσδήποτε αποθηκευτούν στην εξωτερική μνήμη. Κάθε χώρα είναι ένας υποκατάλογος ο οποίος πρέπει να αποθηκευτεί μέσα στην storage card στον υποκατάλογο Destinator Apps για να τους αναγνωρίσει το λογισμικό. Αν κάποιος θελήσει να εγκαταστήσει επιπλέον χάρτες δεν έχει παρά να αγοράσει ένα πακέτο χαρτών από την NGI με χάρτες και να τους μεταφέρει στην storage card. Ένα μειονέκτημα της εφαρμογής είναι ότι ανάλογα με χώρα που βρίσκεται ο χρήστης πρέπει να αλλάζει χάρτη με δική του επιλογή. Οι χάρτες της Ευρώπης δεν χρειάζονται activation παρά μόνο εγκατάσταση στην εξωτερική μνήμη. Χάρτες όμως συγκεκριμένων χωρών όπως η Ελλάδα χρειάζονται μετά την εγκατάσταση και activation για χρήση από το πρόγραμμα. Στον internet βρήκαμε διάφορες εκδόσεις του προγράμματος πειραγμένες ώστε να μην ζητούν activation. Θα συμβουλεύαμε να μην κάνετε χρήση τέτοιων αρχείων διότι συνήθως δεν έχουν την απαραίτητη σταθερότητα λειτουργίας. Έχουν αναφερθεί σε πολλά forum περιπτώσεις αστάθειας του στίγματος , εξαφάνισης του χάρτη και άλλα προβλήματα.
Γενικότερα ο χρήστης του destinator θα μείνει ευχαριστημένος από την κάλυψη σε Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο από την πληθώρα χαρτών. Τελευταία κυκλοφόρησε και χάρτης Τουρκίας (τελευταίο τρίμηνο 2006) με αρκετά καλή κάλυψη των κεντρικών δρόμων της γείτονας χώρας.
Στην περίπτωση που ο χρήστης θέλει να κάνει επεξεργασία των σημείων ενδιαφέροντος μπορεί να κατεβάσει από την διεύθυνση www.poiedit.com μία εφαρμογή για τον σκοπό αυτό.

iGO 2006 plus
Το αμέσως επόμενο λογισμικό που έμεινε να κάνουμε χρήση στο PDA μας είναι το iGO της Nav&GO. Με ένα πραγματικά εκπληκτικό interface σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Η κύλιση του χάρτη είναι πραγματικά πολύ καλή και υπολογισμένη πολύ καλά ακόμα και σε σημεία που ο δέκτης GPS χάνει το σήμα του (κάτι που είναι αναμενόμενο στα τούνελ). Το πρόγραμμα μέχρι τώρα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα (όπως και άλλα λογισμικά αυτού του είδους) λόγω έλλειψης χαρτών για την χώρα μας. Τελευταία έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή και μέσα στο 2006 εμφανίστηκαν 3 update χαρτών σε συνεργασία με την TeleAtlas. Μάλιστα οι χάρτες αυτοί μπορεί να υστερούν σε ανάλυση και ακρίβεια μέσα στις πόλεις , αλλά διαθέτουν μεγάλη ανάλυση στην περιφέρεια της χώρας, έχοντας αποτυπωμένους ακόμα και χωμάτινους δρόμους που δεν περιμέναμε. To περιβάλλον της εφαρμογής είναι πλήρως εξελληνισμένο και διαθέτει και Ελληνικό set φωνητικών οδηγιών. Η τελευταία έκδοση που κυκλοφόρησε επίσημα ως update είναι η 2006 plus με ημερομηνία Μάιος 2007. Η επόμενη έκδοση του iGO θα περιλαμβάνει και αυτή κτήρια σε τρισδιάστατη μορφή και βλάστηση. Στα υπέρ του λογισμικού είναι η αυτόματη εναλλαγή χαρτών χωρίς την επέμβαση του χρήστη καθώς και η άμεση εισαγωγή POI και speed cam μέσα από το λογισμικό στο σημείο που επιλέξει ο χρήστης, Η εγκατάσταση του λογισμικού ουσιαστικά είναι απλά μία δημιουργία μίας συντόμευσης από τα windows προς το κύριο εκτελέσιμο αρχείο. Οι χάρτες έχουν την μορφή αρχείου με κατάληξη fbl και πρέπει να εγκατασταθούν μέσα στην storage card στον υποκατάλογο iGO και επιπλέον στον υποκατάλογο maps. Δεν απαιτείται ενεργοποίηση σε κανένα χάρτη (ούτε και της Ελλάδας) αλλά ούτε και στο πρόγραμμα. Βασικά το πρόγραμμα πωλείται μαζί με κάρτα μνήμης που είναι αποθηκευμένο και αναγνωρίζει μόνο αυτή. Αν θελήσει ο χρήστης να το μεταφέρει σε άλλη κάρτα πρέπει να το κάνει σε συνεργασία με την εταιρία Nav&Go. Με την αύξηση των πωλήσεων του iGO στην Ελλάδα, άρχισαν δειλά δειλά να εμφανίζονται και τα πρώτα αρχεία με POI. Ένα πολύ καλό site για τέτοια είδους αρχεία είναι το www.poiplaza.com . Ένα μειονέκτημα της βάσης δεδομένων για τα POI είναι ότι όλα τα POI πρέπει να βρίσκονται σε ένα αρχείο .db και μόνον έτσι αναγνωρίζεται. Αν λοιπόν ο χρήστης θέλει να συμπεριλάβει όλα τα POI που βρει στο παραπάνω site πρέπει να τα περάσει από ένα POI Editor (μπορείτε να το αναζητήσει κάποιος στο internet με το όνομα iGO POI Explorer) και να κάνει ένα ένα import τα επιμέρους αρχεία iGO.db . Εμείς κάναμε αυτή την δουλειά και συμπεριλάβαμε όλα αυτά τα σημεία σε ένα αρχείο iGO.db που θα το βρείτε σε σχετικό link στο site www.tvsat.gr , για να το κατεβάσετε και να το περάσετε κατευθείαν μέσα στον υποκατάλογο My Documents\iGO 2006 ή My Documents\MioMap αν έχετε το αντίστοιχο πρόγραμμα σε συσκευή Mio .

Στο forum με διεύθυνση http://www.ipmart-forum.com μπορείτε να βρείτε πολλές αναφορές στα δύο προγράμματα αλλά και με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε αρκετά άλλα forum με αναφορές και tips.

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 139
Σύνολο Χρηστών 139
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007