Home Λίστα μελών Υποστήριξη Δωρεάν περιεχόμενο Επικοινωνία Στατιστικά στοιχεία Downloads RSS / XML About
Κατηγορία: Επίγεια Τηλεόραση
Τελική ευθεία για τις προδιαγραφές πιλοτικής ψηφιακής εκπομπής

ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ των συχνοτήτων και των κέντρων εκπομπής για τις μεταδόσεις με την ψηφιακή τεχνολογία, με την ανακατανομή συχνοτήτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία, Επικρατείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών, τα οποία έστειλαν στους εμπλεκόμενους φορείς για δημόσια διαβούλευση, το προσχέδιο της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης, για τη διευθέτηση των θεμάτων αυτών, που θα ανοίξουν την πόρτα στην ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις και όπως είχε γράψει η «Ν», η ψηφιακή εκπομπή θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις, αρχίζοντας σχεδόν αμέσως από τις περιοχές του κέντρου και τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Στη συνέχεια θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε τρία στάδια

Ειδικότερα η έναρξη της επίγειας ψηφιακής εκπομπής, αρχίζει για τα Κέντρα Εκπομπής Αίγινα, Υμηττός, Χορτιάτης, Σίβρι και Φιλίππειο (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), 3 μήνες μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ 6 μήνες μετά θα αρχίσουν οι εκπομπές από τα κέντρα εκπομπής Κέλλη, Πλάκα, Δοβρούτσι, Μυτιλήνη, Ακαρνανικά, Χλωμό, Αρόη, Ξυλόκαστρο, Σύρο, Καρλόβασι, Δολιανά, Αναβρύτη και Monte Smith. Τέλος, ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης, θα αρχίσουν οι εκπομπές και από τα κέντρα Λιγγιάδες, Κρίκελο, Πεταλίδι, Σέρρες, Ρόγδια και Μάλαξα.

Οι συχνότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα άρθρα 6, 13 και 14 του νόμου 3592/07 -στα οποία γίνεται μνεία στο προσχέδιο απόφασης προκειμένου να καθοριστεί το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να εκπέμψει στην πιλοτική φάση- δικαίωμα εκπομπής έχουν οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας.

Επίσης, δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής, όταν απελευθερωθούν οι απαραίτητες συχνότητες ανά νομό, έχουν οι περιφερειακοί και τοπικοί σταθμοί, βάσει προϋποθέσεων και βεβαίως εφόσον είναι νομίμως λειτουργούντες. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι με το νέο νόμο οι τοπικοί σταθμοί καταργούνται, ενώ για την νομιμότητα των σταθμών περιφερειακής εμβέλειας αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ με αρνητική εισήγηση.

Αδεια από το ΕΣΡ

Σε κάθε περίπτωση για την ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, χρειάζεται πρώτα να εκδοθεί σχετική άδεια από το ΕΣΡ βάσει της προγραμματικής πληρότητας του κάθε καναλιού, ενώ επισημαίνεται ότι όσοι θα εκπέμψουν ψηφιακά θα πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αρ.6 του ν.3592/07 και σχετίζονται άμεσα με το χαρακτήρα του προγράμματός τους. Αυτές οι άδειες εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτες και ίσως και οι μοναδικές άδειες που θα εκδώσει η ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή, πριν την έκδοση των ψηφιακών πλέον αδειών εκπομπής, όταν θα ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση.

Κέντρα και προϋποθέσεις

Στο σχέδιο, προβλέπεται ότι η επικράτεια χωρίζεται σε 14 Ευρύτερες Περιοχές Εξυπηρέτησης (ΕΠΕ) σε κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνονται κύρια και δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής αναλογικού σήματος, καθώς και τα κέντρα αναλογικής εκπομπής, στα οποία θα απελευθερωθούν δίαυλοι συχνοτήτων αναλογικής τηλεόρασης, προκειμένου οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, κατ' επιλογή τους, και οι φορείς παροχής τηλεοπτικών συνδρομητικών υπηρεσιών να έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν με ψηφιακή τεχνολογία το αναλογικό, ελεύθερης λήψης ή συνδρομητικό πρόγραμμα, αντίστοιχα στην γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του αρ. 14 του ν.3592/07.

Αναλογικό πρόγραμμα

Επισημαίνεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής ή εμβέλειας έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν το αναλογικό τους πρόγραμμα ψηφιακά, κατά τους όρους των παρ. 1β και 2 του αρ. 14 του ν.3592/07.

Σε κάθε κέντρο προβλέπεται η εκπομπή 7 ψηφιακών συχνοτήτων, 2 για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, δυο για τους συνδρομητικούς, 2 για τους περιφερειακής και τοπικής και 1 για τους κρατικούς.

Έλεγχος τεχνικών σημείων από ΕΕΤΤ

Τον έλεγχο των τεχνικών χαρακτηριστικών εκπομπής αναλαμβάνει η ΕΕΤΤ ενώ επισημαίνεται ότι για τον έλεγχο αυτό και για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ραδιοσυχνοτήτων, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να εκπέμψουν ψηφιακά, οφείλουν πριν από την έναρξη των εκπομπών τους, να υποβάλλουν στο υπ. Μετ και στην ΕΕΤΤ τις τεχνικές παραμέτρους ψηφιακής εκπομπής καθώς και τα στοιχεία της ισχύος και του κεραιοσυστήματος που χρησιμοποιούν. 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ στους περιφερειακούς και τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της επικράτειας έχει προκαλέσει το σχέδιο για την ψηφιακή εκπομπή στο πιλοτικό στάδιο

Πρώτο σημείο προβληματισμού αποτελούν τα χρονικά όρια που εκ των πραγμάτων τίθενται και τα οποία είναι ιδιαίτερα στενά. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες η εκπομπή με τη νέα τεχνολογία θα επιτραπεί, ένα χρόνο μετά την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Παρά ταύτα ο χρόνος δημοσίευσης είναι άγνωστος ακόμα -με τις καλύτερες προβλέψεις αναμένεται περί τον Απρίλιο- ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις προχθές τα θέματα αυτά τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί ένα επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου οι εμπλεκόμενοι να υποβάλλουν εμπεριστατωμένες απόψεις.

Πάντως εάν όλα πάνε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η έναρξη των ψηφιακών εκπομπών τοποθετείται χρονικά περί το 2009, το οποίο βεβαίως, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις που απαιτούνται και η πολυπλοκότητα -για τους σταθμούς της περιφέρειας- του εγχειρήματος από τεχνικής πλευράς, δεν απέχει πολύ ούτε από το 2012, ούτε ακόμα και από το 2015 (με την παράταση που ήδη προβλέπουμε ότι θα πάρουμε ως χώρα για την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό μοντέλο εκπομπών).

Ένα δεύτερο σημείο προβληματισμού αφορά τους τοπικούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 3592/07 (για τη συγκέντρωση, στον οποίο τίθεται το πλαίσιο εκπομπών για τις ψηφιακές εκπομπές), οι τηλεοπτικοί σταθμοί τοπικής εμβέλειας καταργούνται. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι μέρος των συχνοτήτων που αυτή η κατηγορία σταθμών χρησιμοποιεί σήμερα διατίθεται για την ψηφιακή εκπομπή. Τα πράγματα ενδέχεται να περιπλακούν περαιτέρω εάν υπάρξει κάποια προσφυγή την Ε.Ε. κατά του νόμου 3592/07, από θιγόμενες τηλεοπτικές επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Μετάβαση και αδειοδότηση

Τρίτο σημείο προβληματισμού αποτελεί το θέμα του κόστους για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο εκπομπής. Το μέγεθος του μεγαλύτερου μέρους εκ των 126 νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών περιφερειακών και τοπικών σταθμών, είναι τέτοιο, που καθιστά τη μετάβαση -ειδικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- ουσιαστικά απαγορευτική. Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα όποια κίνητρα ενδεχομένως δώσει η πολιτεία.

Τέλος προβληματισμός εκφράζεται και για τις αδειοδοτήσεις του ΕΣΡ οι οποίες για την εκπομπή στο πιλοτικό στάδιο, γίνονται βάσει του κριτηρίου της προγραμματικής πληρότητας. Το συγκεκριμένο κριτήριο, είναι το λιγότερο «συγκεκριμένο» σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα και αφήνει πολλά περιθώρια για εσφαλμένες εντυπώσεις στους κρίνοντες, αφού οι ίδιοι δεν έχουν εικόνα του εκπεμπόμενου προγράμματος των επιχειρήσεων που κρίνουν σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, όπου ο καθένας γνωρίζει το πρόγραμμά τους και μπορεί να κρίνει.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Home Page
  Εκτύπωση     Αποστολή     Σχολιασμός  
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
Γράψτε το σχόλιο σας
Τίτλος σχολίου

Κυρίως μήνυμα

Ονοματεπώνυμο

e-mailΠαρακαλώ συμπληρώστε το εξαψήφιο κείμενο
όπως το βλέπετε στην εικόνα (πεζά / κεφαλαία).Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Επίγεια Τηλεόρασ...

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ '4Ε' ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  HD δοκιμές STAR & SKAI από DIGEA σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

  Το νέο τηλεοπτικό κανάλι 'Λυδία' στο multiplex της Digea σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

  Αλλαγή ψηφιακών συχνοτήτων της ΝΕΡΙΤ σε ΒΔ Αττική, Ν.Εύβοια και Αρκαδία.

  Analog switch off στην Πελοπόννησο από την DIGEA.

  Πανελλαδική κάλυψη για τη ΝΕΡΙΤ sports.

  Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με το τεχνοοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των Ανώτατων Ορίων Τιμών (ΑΟΤ) για την υπηρεσία μεταφοράς και διανομής περιεχομένου εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

  Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την τιμή εκκίνησης των αδειών ψηφιακής τηλεόρασης. (infocom.gr)

  Εκχώρηση φάσματος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στη «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗ− ΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.).

  Η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ - 2656 εργαζόμενοι απολύονται (ert.gr)

  Δημόσια Διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

  Αναβολή Ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων

  Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του 902 στον πάροχο DIGEA.

  Πρόβλημα μετάδοσης αντιμετωπίζουν DIGEA και ΟΤΕ TV σε επίγεια και δορυφορική τηλεόραση.

  Euronews εναντίον Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στο ΕΣΡ. (tovima.gr)

  Τεχνικό βοήθημα με λεπτομερείς πληροφορίες για τις ακριβείς περιοχές κάλυψης της ψηφιακής τηλεόρασης από την IKUSI HELLAS

  Το πρόγραμμα της τηλεόρασης 4 Ε αναμεταδίδεται και στην Αττική.

  Επιχειρήσεις από την ΕΕΤΤ για τη διακοπή παρανόμων ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών.

  Αλλαγή συχνότητας του πρώτου multiplex της DIGEA στην Θεσσαλονίκη.

  Αναλογικό switch off στην Θεσσαλονίκη.

Σύνθετη αναζήτηση
Χρήστης:
Κωδικός:
Αυτή την στιγμή υπάρχουν on-line οι παρακάτω χρήστες
Διαχειριστές 0
Επισκέπτες 75
Σύνολο Χρηστών 75
Current language: Greek Select Language: English
Επανασυντονισμός δέκτη

  
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1
2
Προσωπικά δεδομένα : Όροι χρήσης
© Sat.gr. All rights reserved. 2007